Svi znaju da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Daje nam potrebnu energiju kako bi organizam mogao da odgovori na zahteve koji slede u toku dana, ali i sprečava neželjeno prejedanje. Ujutru je najbolje unesti proteine, vitamine i minerale, kažu dijetetičari i otkrivaju koje namirnice bi trebalo da izbegnemo kada je želudac prazan:

Citrusi

Cistrusno voće je kiselkastog ukusa jer sadrži velike količine limunske kiseline. Na taj način povećavamo kiselinu u želucu, a kada se ovo voće jede na prazan želudac, može da dovede do gorušice i drugih problema.

limun
Shutterstock/Chaiya Sakc 

Kafa

Omiljeni ritual mnogih. Kafa stimuliše proizvodnju takozvane hlorovodonične ili želučane kiseline kada se konzumira na prazan stomak. Gorušica, gastritis i nadimanje su uzrokovani upravo ovim dejstvom, zbog čega dijetetičari savetuju da nikada ne konzumiramo kofein odmah ujutru.

turska kafa
YouTube/AlternativeBrewing 

Začinjena hrana

Začinjena hrana je još jedna vrsta hrane koju treba izbegavati ujutru. Kako objašnjavaju dijetetičari, ova namirnica može da izazove jake bolove kada se konzumira na prazan stomak, ošteti sluznicu želuca, a može i da dođe do smetnji u varenju.

začini
ASDF_MEDIA/Shutterstock.com 

Pročitajte i koje namirnice su najbolje ako postite.

BONUS VIDEO:

Kurir TV NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(MONDO)