Zdravlje

OPREZ KAD IZLAZITE NAPOLJE, MINUS MOŽE DA BUDE KOBAN! Suženi krvni sudovi izazivaju INFARKT - ovo obavezno uradite!

Autor Tamara Veličković

Nagli izlazak iz tople prostorije može da bude opasan kada je temperatura u minusu.

Izvor: Jelena Stanojkovic/Shutterstock

Niže temperature vazduha koje beležimo ovih dana opasne su za hronične bolesnike, pre svega za osobe sa oboljenjima krvnih sudova, poput ateroskleroze, jer se povećava rizik od srčanog udara. Krvni sudovi su dodatno suženi zbog niskih temperatura vazduha, što može da stvori problem u snabdevanju srca krvlju, pa se ovim pacijentima savetuje poseban oprez, kaže za 24sata.hr dr Hrvoje Tiljak.

Oprez se savetuje i starijim osobama i dijabetičarima koji mogu imati problema sa krvnim sudovima, a to ne znaju jer nemaju dijagnozu. "Svakako je dobro imati na umu da ne treba izlaziti u doba dana kada su temperature niže, rano ujutru ili uveče, već birajte vreme usred dana. Obucite se prikladno i izbegavajte naglo napuštanje zagrejanog prostora na spoljašnju temperaturu. Zbog toga je dobro da otvorite prozore i provetrite prostoriju dok se spremate za izlazak ili pre izlaska neko vreme provedete u hodniku zgrade, kako bi se telo prilagodilo spoljašnjim uslovima", savetuje on.

Ako vetar duva, zaštitite usta i grlo maramom ili šalom i pokušajte da ne boravite predugo napolju, jer se na vetru najlakše prehladite, a grlo zaboli uz temperaturu. "Takođe, dobro je izbegavati velike gužve, posebno one u tržnim centrima. Ako morate nešto da radite u takvom prostoru, nosite masku", savetuje lekar. Ovih dana već ima dosta slučajeva gripa i korone, posebno među starijom populacijom, a povratkom dece u škole očekuje se još veći talas zaraze, tako da nije loše da se zaštitite, kako bi ste smanjili rizik od oboljenja", ističe dr Tiljak.

Izbegavajte hladna pića, po povratku spolja dobro je zagrejati telo toplim čajem ili kakaom, na primer, dodaje. Tokom hladnijih dana, hronični bolesnici i starije osobe treba posebno da vode računa da redovno uzimaju terapiju koju im je lekar propisao, odnosno da se jave lekaru ako smatraju da nešto treba promeniti, umesto da to rade na svoju ruku.

Redovna i kvalitetna ishrana je takođe veoma važna. Budući da je starijim i hroničnim bolesnicima teže da idu u kupovinu nekoliko puta nedeljno tokom hladnijih dana, dobro je napraviti plan i spisak namirnica za nekoliko dana, kako bi mogli da ih nabave jednim odlaskom.

BONUS VIDEO:

(24sata.hr/MONDO/T.V.)