Zdravlje

SPECIJALISTI NISU MOGLI DA VIDE VELIKI KAŠALJ, A SAD VRHUNAC OBOLELIH! Srpski lekari: Komplikacije mogu da budu OPASNE!

Autor Tamara Veličković

Veliki kašalj je bolest koja može da ostavi ozbiljne posledice, a domovi zdravlja su puni pacijenata.

Izvor: TV Prva/screenshot

Srpski lekari ne kriju koliko su iznenađeni brojem obolelih od velikog kašlja. Tridemija je učinila da se tri različita virusa pomešaju, zbog čega je mnogima teško da razlikuju simptome. Infektolog prof. dr Dragan Delić i pedijatar-pulmolog prof. dr Zorica Živković u "Jutru" na Prvoj ističu da su odavno mislili da je veliki kašalj prošlost, kao i da je nedopustivo što danas imamo vrhunac obolelih. Najmlađi pacijent je beba od mesec i po dana koja je hospitalizovana.

"Oko praznika uvek bude puno ljudi sa visokim temperaturama i respiratornim infekcijama. To je pritisak koji je svake godine prisutan, ali sada je prisutna tridemija. Najviše su to mlađa deca, u prvoj godini života. Potom se dijagnostikuje RSV virus, ali obično se nadovezuju i drugi virusi. Dečica su često u ambulanti, ali i neka su i po par puta hospitalizovana. Njihov respiratorni imunitet je u prvoj godini života slab. Najmlađi pacijent nam je beba od mesec i po dana sa dijagnostikovanom infekcijom velikog kašlja. Ona je hospitalizovana zbog tegoba, moramo da pripazmo da se ne dese komplikacije", otkriva dr Zorica Živković.

Infektolog prof. dr Dragan Delić ističe da komplikacije velikog kašlja mogu da budu opasne. "Posle 40 i nešto godina rada u infektologiji, za mene nema iznenađenja. Svako od nas u proseku, na godišnjem nivou, od četiri do sedam puta ima infekciju gornjih disajnih puteva uzrokovanu virusima. Dakle, ne pričamo o bakterijama. Ti virusi imaju sezonski karakter javljanja", kaže dr Delić i otkriva:

"Veliki kašalj je nedopustiv, za mene potpuno neprihvatljiv. Od 1960. imamo odličnu vakcinu. Za nas, infektologe, to je bila prošlost. Nismo specijalistima mogli da pokažemo dete sa velikim kašljem. Danas kada imate vakcinu koja štiti, nedopustivo je da imamo veliki kašalj. Imao sam priliku da vidim zacenjivanje kod mnogo dece, koje se ponekad završi sa prestankom disanja, kad je dete plavo, kad smo mi uplašeni, roditelji takođe. To može da se desi i dovede do fatalnog ishoda. Veliki kašalj jeste bolest koja se leči, ali može da ostavi plućne i nervne komplikacije. Dokazana su tačkasta krvarenja u mozgu. Klinička slika može da se prezentuje sa grčevima i poremećajima svesti. To može da bude veoma ozbiljna plućna i neurološka manifestacija", otkriva dr Delić.

Vrhunac obolelih

"Prethodnih godina to je bilo retko, mogu da kažem da nismo ni viđali. Ovo sada, što je počelo od letos, stvarno je dostiglo potpuni vrhunac. Dece ima i starijeg uzrasta, ali poseban problem su nam deca u prvim mesecima života koja su nevakcinisana, a bila inficirana od starijih osoba ili roditelja. I kod odraslih je problem, ne samo kod dece", kaže dr Živković.

"Novorođeno dete ne dobija imunitet od majke. Ovde majka ne prenese zaštitu novorođenom detetu. To malo dete nema razvijen imuntet, nema snagu da iskašlje to. Sekret koji je sluzav i staklaste boje ne može da izbaci i dolazi do gušenja. Kartoni moraju da se provere, da se vidi koja deca su prošla mimo vakcinacije. Ne smemo da dovodimo decu u životnu opasnost", upozorava dr Dragan Delić.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)