Zdravlje

AKO IMATE OVE SIMPTOME, NE DOZVOLITE DA VAS LEKAR POŠALJE KUĆI! Doktor upozorava - HITNO morate na dodatnu analizu!

Autor Tamara Veličković

Doktor upozorava na simptome jednog od najpodmuklijih tipova kancera.

Izvor: Shutterstock/yanadhorn

Pankreas (gušterača) je žlezda veličine oko 15 centimetara koja učestvuje u procesima varenja hrane, lučenjem enzima, kao i u regulaciji nivoa šećera u krvi, lučenjem hormona koji regulišu metabolizam šećera. Najveći problem su simptomi. Ova bolest često ne izaziva tegobe, sve dok bolest ne uznapreduje. Čak i tada, simptomi mogu da budu blagi i zanemarljivi.

Doktor Džejms O'Donovan apeluje na dva važna znaka upozorenja. Ističe da simptomi koji slede u nastavku ne znače da imate bolest, ali da treba da ih budete svesni kako biste ih dodatno proverili. Prema njegovim rečima, dve važne stvari koje uvek proverava kod svojih pacijenata su - žutica kod pacijenata koji imaju 40 i više godina i gubitak težine u kombinaciji sa prolivom, bolovima u leđima ili stomaku, mučninom, povraćanjem, zatvorom ili dijabetesom koji je nedavno otkriven kod pacijenata koji imaju 60 i više godina.

"Prva preporuka je da pacijenta u dobi od 40 ili više godina sa žuticom hitno pošaljete na proveru raka pankreasa. Obično jetra oslobađa tečnost koja se zove žuč, a koja sadrži bilirubin. Žuč odlazi kroz zajednički žučni kanal u creva, gde pomaže u razgradnji masti. Na kraju napušta telo kroz stolicu. Kada žuč ne može da stigne do creva, bilirubin se akumulira u telu", ističe doktor.

On upozorava da žutica ne utiče samo na kožu i oči, već da može da uzrokuje tamnu mokraću, svetlu ili masnu stolicu, kao i svrab kože. "Važno je zapamtiti da rak pankreasa nije najčešći uzrok žutice. Češći krivci su kamen u žučnoj kesi, hepatitis i druga oboljenja jetre", kaže doktor i ističe da pacijente sa ovim simptomima hitno šalje na CT skeniranje.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)