Zdravlje

ZBOG UPORNOG KAŠLJA ZAVRŠIO NA OPERACIJI! Tinejdžer (17) mislio da se PREHLADIO, lekari: Srce je toliko slabo...

Autor Tamara Veličković

Borio se sa napornim kašljem, a onda saznao da boluje od opasne srčane bolesti.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kristofer Kvin, 17-godišnji mladić iz Belfasta, počeo je da kašlje pre Božića. Kašalj je bio uporan, gotovo nezaustavljiv, zbog čega je Kristofer ovog meseca odveden na hitnu medicinsku pomoć. Tada je otkriveno da ima srčanu insuficijenciju, zdravstveni problem koji nastaje kada srce ne može da pumpa dovoljno krvi. Visok krvni pritisak, gojaznost, preterana konzumacija alkohola i starost neki su od faktora rizika za ovaj zdravstveni problem.

"Bili smo šokirani kad smo saznali da mu je dijagnostikovana srčana insuficijencija", rekao je jedan član Kristoferove porodice. Mladić je odmah prebačen na kardiologiju. "Njegovo srce je bilo toliko slabo, da su se lekari plašili da neće preživeti. Uprkos svojoj mladosti, bio je neverovatno otporan i hrabar", piše na platformi GoFundMe u objavi koja je postavljena za podršku Kristoferu i njegovoj porodici, piše The Sun.

Kristofer je bio podvgrnut operaciji koja je trajala osam sati, a koja nažalost nije bila uspešna. Sada se 17-godišnjak priprema za još jednu operaciju. "Njegovi mama i tata bili su uz njega 24 sata dnevno, ali imaju neverovatne troškove za plaćanje smeštaja na nepoznato vreme i putne troškove za odlazak u bolnicu i nazad. Porodica već prolazi kroz jako traumatičan period i volela bih da im pomognem, da ne moraju da brinu i o novcu dok su ovde i pružaju mu podršku", napisala je Lusi čija je sestričina majka mladića. Pre dijagnoze, Kristofer je bio zdrav 17-godišnjak koji je vodio zdrav život.

Simptomi srčane insuficijencije

Stručnjaci objašnjavaju da, kod sasvim zdrave osobe, kada je u ležećem položaju, krv nesmetano stiže do ekstremiteta i vraća se do srca. Međutim, kod srčane insuficijencije, srce ne može da se "izbori" sa količinom krvi koju dobija, pa dolazi do taloženja tečnosti u plućima i kratkog daha. Glavni simptomi su:

  • gubitak daha nakon aktivnosti ili u mirovanju
  • većinu vremena osećate se umorno i vežbanje vam je iscrpljujuće
  • osećaj vrtoglavice ili nesvestice
  • otečeni zglobovi i noge
  • uporan kašalj je simptom koji se ređe javlja

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)