Zdravlje

KAD POMISLITE NA NIVO ŠEĆERA U KRVI, RAČUNATE KOLIKO SLATKOG JEDETE? Pogrešno, može da SKOČI i zbog ove 3 stvari!

Autor Tamara Veličković

Hrana nije jedini uzrok povišenog šećera u krvi.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Povišen šećer u krvi može da bude posledica velike količine prerađenih ugljenih hidrata, ali i loših životnih navika. Osnovni znak povišenog šećera u krvi je pojačana žeđ, ali postoje i drugi simptomi. Ipak, većina ljudi kada pomisli na nivo šećera, razmišlja koliko šećera unosi u organizam. To je potpuno pogrešno, ističu stručnjaci. Postoje i navike koje doprinose njegovom skoku, a koje malo ko poznaje. Evo o kojima je reč:

Loš san

Spavanje može da utiče na šećer u krvi na nekoliko načina. Nedostatak sna takođe može da uzrokuje porast nivoa kortizola tokom dana ili porast nivoa glukoze i učini telo manje efikasnim u snižavanju visokog nivoa šećera u krvi. Kada smo manje naspavani, više smo gladni tokom dana i manje siti nakon jela. Zato stručnjaci preporučuju san od sedam do devet sati noću.

Stres

Kada stres traje, visoki nivoi kortizoala mogu da povise šećer u krvi. Pod stresom se oslobađaju hormoni poput adrenalina i kortizola. U stresnim situacijama, otpuštanje ovih hormona povećava budnost i proizvodnju energije, što znači da će šećer u krvi skočiti, ali u ovim kratkoročnim situacijama, taj energetski skok je zapravo poželjan. Morate da budete budni i puni energije kako biste se nosili sa bilo kojom situacijom.

Manjak fizičke aktivnosti

Mišićima je potrebna energija za kretanje tokom vežbanja i oni će povući glukozu iz krvi ako mogu. Istraživači su 2022. otkrili da je hodanje, pa čak i stajanje od dva do pet minuta, u sat ili dva nakon jela, bilo dovoljno da ostvari značajan uticaj na nivo glukoze u krvi. Intenzivnije vežbanje ima još veći efekat.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)