Zdravlje

5 BOLESTI KOJIMA SU ŽENE SKLONE POSLE 40-TE! Kako se približavaju MENOAPAUZI, rizik od SRČANOG UDARA počinje da RASTE

Autor Teodora Boškovski

Doktor napominje koje bolesti se javljaju kod žena u petoj deceniji života!

Izvor: Shutterstock

"Pre 40-te godine mislimo da smo nepobedivi. Tada odjednom naši prijatelji ili rođaci počinju da imaju zdravstvene probleme i mi postajemo akutno svesni svojih ranjivosti", istakao je lekar opšte prakse dr Tom Dženkins za Sanday Health. 

Peta decenija važi za doba menopauze, promena fizičkog izgleda, ali ne samo to... Doktor Džekins otkriva najveće zdravstvene rizike sa kojima se suočavaju žene u ovom periodu:

Osteroporoza 

Žene su pod većim rizikom od ovog stanja, koje uzrokuje krhke kosti, kako se približavaju menopauzi. Ako imate dodatne genetske predispozicije, obratite se svom lekaru. Unos kalcijuma u ishrani, više vežbanja i suplementi mogu da budu od pomoći.

Menopauza

Menopauza obično pogađa žene starosti od 45 do 55 godina. Simptomi su široko rasprostranjeni, ali mogu da uključuju  promene u vašem mesečnom ciklusu, navale vrućine, smanjen intimni nagon, povećanje telesne težine i poteškoće sa koncentracijom.

Nepravilan rad srca

Rizik od atrijalne fibrilacije, ili nepravilnog otkucaja srca, raste u četvrtoj deceniji. Doktor savetuje da proverite puls tako što ćete staviti ruku na sto sa dlanom okrenutim nagore. Stavite dva prsta preko ručnog zgloba u podnožje palca gde treba da osetite svoju radijalnu arteriju. Brojite 30 sekundi. Otkucaj treba da bude stabilan i redovan.

Anemija

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je 30 odsto žena starosti od 15 do 49 godina širom sveta anemično. Simptomi mogu da uključuju nedostatak energije, kratak dah, lupanje srca i bledu kožu.  Zatražite od svog lekara opšte prakse da vam proveri broj crvenih krvnih zrnaca. 

Povišeni holesterol

Rizik od srčanog udara počinje da raste u vašim 40-im godinama. Ovo je obično zbog visokog holesterola ili visokog krvnog pritiska. Ako ste pušili ili imate porodičnu istoriju, u većem ste riziku. Godišnje proveravajte holesterol i krvni pritisak ako su vaši nivoi povišeni. 

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)