Zdravlje

ZUBOBOLJA NIJE NAJGORA STVAR KOD ZUBA! 2 simptoma su ALARM za STOMATOLOGA: Nekoliko saveta kako da ublažite BOLOVE

Autor Teodora Boškovski

Evo kada nikako ne smete da odlažete odlazak zubaru!

Izvor: Shutterstock

"Batutovo" istraživanje pokazuje da se zdravlje zuba građana Srbije značajno pogoršalo. Samo 16,5 odsto stanovnika Srbije ima svoje zube, a čak 700.000 ljudi nema nijedan zub. Redovna higijena i odlazak kod stomatologa su nužni kako biste sačuvali svoje zube.

Niko ne voli užasne zubobolje koje vas probude tokom noći, a evo u kojim situacijima nikako ne smete da odlažete odlazak kod zubara. Zub može biti bolan iz više razloga, uključujući: karijes, zubni apsces, napuknut ili oštećen zub, labav ili slomljen ispun ili infekciju.

Odlazak zubaru je hitan ukoliko imate zubobolju plus:

  • područje oko vašeg oka ili vrat je otečeno
  • otok u ustima ili vratu otežava disanje, gutanje ili govor

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije kaže da su ovo jedini slučajevi kada je potrebno hitno lečenje, a u suprotnom bi trebalo da pozovete svog stomatologa za više saveta o tome kako da lečite bol.

Takođe, onima sa sledećim simptomima savetuje se da što pre odu kod svog stomatologa:

  • Ukoliko stanje traje više od dva dana
  • Ne nestaje kada se uzimaju lekovi protiv bolova
  • Javlja se visoka temperatura, bol tokom zagrižaja, crvene desni ili loš ukus u ustima
  • Otečeni obraz ili vilica

Da bi se ublažila zubobolja, pacijentima se savetuje da uzimaju lekove protiv bolova kao što je paracetamol, ali deca mlađa od 16 godina ne bi trebalo da uzimaju aspirin. Pacijentima se takođe savetuje da ispiraju usta slanom vodom ili koriste gel za ublažavanje bolova za usta. Preporučuje se mekana hrana, poput jogurta ili kajgane, i pokušajte da izbegnete žvakanje sa bolnim zubom. Nemojte da jedete slatke namirnice, veoma vruća ili veoma hladna jela. Takođe, pušenje može da pogorša probleme sa zubima.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)