Zdravlje

AKO VAS BOLI GRLO, PRVO PROVERITE DA LI IMATE TEMPERATURU: Otežano gutanje glavni problem, doktorka otkriva šta POMAŽE!

Autor Tamara Veličković

Doktorka otkriva šta pomaže kod upale grla i napominje da se lečenje razlikuje u zavisnosti od toga da li imate ili nemate temperaturu.

Izvor: Josep Suria/Shutterstock

Sezona prehlade, virusa i gripa učinila je svoje. Simptomi su slični, ali čini se da sve kreće od upale grla. Mnogi se žale na bol, otežano gutanje i suvo grlo. Bol u grlu je simptom virusne ili bakterijske infekcije respiratornog trakta. Doktorka Ana Nebrzidovska otkriva šta pomaže u ublažavanju tegoba i upozorava - pre nego što posegnete za metodama, prvo izmerite temperaturu.

"Bol u grlu najčešće je posledica infekcija, uglavnom virusnih, ređe bakterijskih. U slučaju virusnih infekcija primenjuje se samo simptomatsko lečenje, odnosno ublažavanje simptoma, ali ne i uklanjanje uzroka. To će uključivati upotrebu lokalnih anestetika, hidratantnih sredstava i antiseptika", kaže doktorka i napominje da je hidratacija sluzokože grla veoma važna.

"Tokom infekcije, telo može da izgubi više vode, tako da morate da obezbedite odgovarajuću hidrataciju - najmanje 2,5 litara tečnosti dnevno. Ispijanje toplih napitaka, uključujući vodu sa medom, može da pomogne u održavanju odgovarajuće hidratacije sluzokože grla", kaže doktorka i dodaje:

"Vazduh u prostorijama može da bude veoma suv tokom grejne sezone. Ako nemamo ovlaživač vazduha, možemo da stavimo vlažne materijale na radijatore da bismo ovlažili vazduh. Preporučena sobna temperatura je oko 22 stepena C. Takođe je važno da provetravate prostorije. Da biste sprečili dodatnu iritaciju sluzokože grla, izbegavajte veoma začinjenu hranu, uključujući i slanu", savetuje doktorka.

Šta ako ništa ne pomaže?

"Ako je grlobolja praćena visokom temperaturom, pogoršanjem početnog blagog toka bolesti ili ako se infekcija ne smiri uprkos simptomatsku lečenju koje je trajalo nekoliko dana, može doći do bakterijske infekcije. Tada se uzima antibiotska terapija. U tom slučaju treba da se obratite lekaru koji će obaviti pregled", kaže doktorka i dodaje:

"Ako je grlobolja veoma jaka i uzrokuje poteškoće u gutanju i govoru, a kućni lekovi ne pružaju olakšanje, trebalo bi da posetite lekara. Može da bude bakterijska infekcija koja zahteva terapiju antibiotikom. U tom slučaju nije dobro da putujete i pre nego što odlučite, obavite pregled", upozorava doktorka Ana.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)