Zdravlje

SUPTILAN ZNAK KOJI MOŽE DA UKAŽE NA SRČANI UDAR! Javlja se kod gripa, ali problem nastaje kad se "udruže" drugi SIMPTOMI

Autor Teodora Boškovski

Jedan manje očigledan simptom bi mogao da ukaže na infarkt...

Izvor: Shutterstock/Andrey Mihaylov

Zdravlje jednog od naših najvažnijih organa koji nas pokreće, pumpa krv i njime hrani ostale delove tela, jednom rečiju srce, trebalo bi da nam bude prioritet. Lekari više puta ističu koliko su zdrava ishrana, fizička aktivnost i redovna kontrola od velike važnosti za naše srce. Međutim, postoje još neki indikatori koji mogu da nas upozore da nešto nije u redu sa njime.

Najopasnija bolest srca koja može da se završi sa fatalnim posledicama jeste srčani udar. Bol u levoj ruci i u grudima poznati su simptomi srčanog udara, ali stručnjak je otkrio da postoji jedan suptilan simptom koji često prolazi nezapaženo.

Kardiolog dr Šon Hefron tvrdi da mučnina može da bude signal srčanog udara, iako se retko pojavljuje kao jedini simptom. Dakle, kada osetimo nelagodu u želucu, nema potrebe za panikom jer je najčešće uzrokovana manje ozbiljnim problemima poput trovanja hranom, gripa i slično, piše Tudej.

Ali, ako se mučnina pojavi zajedno s drugim simptomima, poput nedostatka vazduha, ubrzanog otkucaja srca, bolova u  grudimaili bolova koji se šire na druge delove tijela, poput čeljusti ili leđa, to može da bude razlog za zabrinutost. Iako su mučnina i povraćanje tokom srčanog udara neuobičajeni, posebno kod žena, muškarci češće doživljavaju žgaravicu, bol u leđima ili bol koja podseća na probavne smetnje.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)