Toliko mnogo faktora može da odredi našu starost i koliko dugo ćemo živeti, uključujući kakav način života vodimo, kao i bolesti za koje smo genetski predodređeni. Ali, naučnici tvrde da postoji jedan brzitest koji možete sami da uradite i proverite u kakvom je stanju vaše zdravlje.

U pitanju je jednostavno rukovanje sa drugom osobom i provera sopstvenog stiska ruke. Pa tako, ukoliko vam je stisak slab to bi moglo da bude jedno od predikcija rizika od demencije i srčanih problema, što dalje bi moglo da bude povazano sa rizikom od prerane smrti.

Kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti, slabost u rukama može da otkrije da je i srce slabo i ne pumpa dovoljno krvi do vaših udova. Odvojena i ogromna studija, objavljena u "British Medical Journal", istraživala je više od 1,1 milion učesnika i zaključila je da oni koji imaju slabiji stisak u srednjim godinama imaju 20 posto veći rizik od smrti od srčanih i respiratornih bolesti, piše Mirror.

Takođe, slab stisak može da bude povezan sa potencijalnom depresijom i rani indikator demencije. Zato sledeći put kad se rukujete s nekim, obratite pažnju na jačinu svog stiska i obavezno ukoliko primetite bilo kakve signale koje vam organizam šalje, obratite se svom lekaru.

BONUS VIDEO:

STAROSNA GRUPA ROĐENA PRE DRUGOG SVETSKOG RATA JE PRILIČNO UGROŽENA U DANAŠNJICI! Satarić podseća na srceparajuće doba  Kurir televizija

 (MONDO/T.B.)