Zdravlje

TOKSIKOLOG OTKRIVA POSLE KOLIKO ČAŠICA SU SE OTROVALA DECA! Procenjuje da je JAČINA alkohola iznosila ovoliko PROCENATA

Autor Teodora Boškovski

Toksikolog dr Radomir Kovačević otkriva kako je moglo da dođe do trovanja alkoholom maloletne dece!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/youtube/K1 Televizija/Scrennshot

Nakon nedavnog nemilog događaja kada je čak 33. dece primljeno na VMA zbog trovanja alkoholom tokom žurke u beogradskom klubu "Siner", Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet radi utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja. Sa VMA potvrđeno je da je u njihovoj krvi pronađen visok procenat etanola, čak 2,8 promila, poznatijeg kao "špiritus".

Šta je trovanje širitusom i kakve posledice može da ostavi, objasnio je toksikolog dr Radomir Kovačević za K1 TV. Na početku je toksikolog dr Radomir Kovačević istakao da u našoj kulturi nema slavlja bez alkohola. Međutim, ovde je reč o posledicama trovanja alkoholom maloletne dece.

Šta je "špiriturs"?

Špiritus, poznat i kao žestoka alkoholna pića sa najvećom koncentracijom etanola.

Obično imaju sadržaj alkohola iznad 20%, što je znatno više od piva (5%) i vina (12%).

Špiritus predstavlja poseban rizik zbog visokog procenta alkohola
proizvodi se destilacijom fermentisanih tečnosti, a može da se dobije i veštačkim putem.

Istakao je da "špiritus" za koji se tvrdi da su se deca otrovala, predstavlja isti onaj medicinski alkohol koje medicinske sestre koriste za potrebe previjanja i dezinfekcije rane. U pitanju je alkohol za spoljašnju upotrebu, a nikako unutrašnju. Doktor dodaje da za unutrašnju upotrebu isključivo koriste alkoholna pića koja nastaju raznoraznim destilacijama i vrenjima voća. Mnogi su se pitali šta su to maloletnici popili, tačnije koliko jako alkoholno piće, da su sebe doveli u stadijum trovanja? 

Doktor Kovačević se osvrnuo prvo na rakiju, među kojima je najjača, u narodu poznata kao "gromovača". Ona sadrži 55 promila alkohola. Žestoka pića, poput viskija znaju da sadrže i do 40 % alkohola. Dodaje da je svaki alkohol psihoaktivna supstanca i najveći problem je dostupnost i jeftina cena, u ovom slučaju špiritusa.

"To što je kod ove dece nađeno je do 2,8 %, dok je 0,2 %  jedna čašica od 0,5 ml, to znači da su popili negde oko 14 čašica alkoholonog pića, volumne snage od negde do 45 stepeni. S obzirom da je u tim godinama organizam još uvek nerazvijen, to je veoma opasno", objasnio je dr Kovačić za K1.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)