Zdravlje

DA LI JE NORMALNO DA GLAVA BOLI KAD VEŽETE REP? Doktor sve objasnio, jedan TRIK može da vam pomogne!

Autor Tamara Veličković

Čuvenji konjski rep mnogim ženama je prava smetnja jer izaziva glavobolju. Doktor je objasnio da li je to normalno i zašto se uopšte dešava.

Izvor: YouTube/Laineymariebeauty

Čuveni konjski rep je omiljen mnogim ženama, ali je činjenica da ima i onih koje ga izbegavaju. Razlog nije uvek estetske prirode, već glavobolja koju rep izaziva. Doktor Vejd Kuper objašnjava za Huffpost da li ova glavobolja treba da bude znak za uzbunu i zašto se uopšte dešava.

"U našem skalpu postoje nervi koji su osetljivi na bol. Kada postoji stezanje, kao što je osećaj povlačenja, ovi nervi postaju sve osetljiviji. Na kraju, signal bola se prenosi u mozak. Zbog pritiska na nervne završetke, folikuli dlake se vremenom mogu upaliti, pa čak i dovesti do njihovog gubitka", kaže doktor Kuper.

"Glavobolje konjskog repa" su primer fenomena koji se zove alodija. Alodinija je moderan medicinski termin koji opisuje trenutak kada mozak osećaj dodira doživljava kao bol. Drugi primeri alodije mogu da budu bol koji je izazvan češljanjem kose ili brijanjem lica. "Stimulansi koji ne bi trebalo da budu bolni, zapravo jesu. Ne bismo očekivali da je nošenje repa bolno, ali može da bude", kaže doktor.

Šta uraditi?

Ako vas baš stalno boli glava, savet je da posetite stručnjaka. Postoje i faktori rizika koje treba uzeti u obzir. Neka istraživanja osećaj osetljivog skalpa povezuju sa nedostatkom sna, menstruacijom i drugim hormonskim promenama. "Ne možemo uvek da kontrolišemo ove stvari, ali ako znate da imate ovaj problem, ne ignorišite. Ono što je dobro da uradite, ako baš želite da nosite rep, to je da na sat vremena menjate njegovu poziciju", savetuje doktor.

BONUS VIDEO: Napitak protiv glavobolje

(MONDO/T.V.)