Zdravlje

"OBOLJENJE NA MOZGU JE POPUT TEMPIRANE BOMBE!" Dr Sokić otkriva: Svaki STOTI čovek ima ANEURIZMU - oči odaju BOLEST

Autor Teodora Boškovski

Dr Dragoslav Sokić, rukovodilac Klinike za neurologiju, Univerziteta Kliničkog centra Srbije objasnio je kako nastaje moždana aneurizma.

Izvor: Prva screenshot

Aneurizma mozga često prolazi neopaženo, ali može biti opasna po život. Kako da prepoznate znake i simptome tog stanja i kakve su moguće posledice pucanja aneurizme za Prva TV objasnio je dr Dragoslav Sokić, rukovodilac Klinike za neurologiju, Univerziteta Kliničkog centra Srbije.

Na samo početku, doktor je potvrdio je ova vrsta oboljenja poput "tempirane bombe". Ističe, da se deca rađaju sa defektom tkiva krvnog suda i tokom života, počevši od dvadesetih i tridesetih godina, počinju da se javljaju aneurizme na raznim delovima tela. Ipak, najdramatičnije su one koje se javljaju na mozgu.

"Učestalost aneurizmi je zavisna od starosti. U uzrastu između 40 i 50 godina ona čini 1% populacije, svaki stoti čovek ima aneurizmu. To su ljudi koji su pod rizikom da naglo umru ili da dobiju teško oštećenje koje je ne najavljeno", objasnio je dr Sokić i dodao da deca koja se rađaju sa defektom tkiva i na tom mestu se javlja izbočina tokom vremena.

On je objasnio da kod nastanka aneurizme postoje genetske predispozicije. Takođe uzorci mogu da budu i neke bolesti kao što su anomalije aorte, pa zatim policistična bolest bubrega.

"Kada govorimo o racionalnom prepoznavanju, mi prepoznajemo rane znake kompresije ili rane znake malih krvarenja. Na primer, pad kapak ili crveno oko koje je bolno. Ali, to su već kasni znaci. Neka prevencija ne postoji. Ali preporuka je rađenje magnetne rezonance, pogotovo oni koji imaju hipertenziju", savetovao je doktor koji se osvrnuo na moždane udare.

"Postoje dve vrste moždanih udara. U mozgu postoje dve vrste krvnih sudova. Oni koji se granaju I drugi koji ulaze u arterije, tzv. arteriole. Njihovo zapušenje može da rezultuje malim gubitkom tkiva do 5 mililitra u obimu. Takva klinjčka slika, malih krvnih sudova, može da bude nema", stručno je objasnio dr Dragoslva Sokić I savetovao na pravovremeno lečenje hipertenzije i šećerne bolesti.

BONUS VIDEO:

   (Prva.rs/MONDO/T.B.)