Zdravlje

KOLIKO PROTEINA DNEVNO SMEMO DA UNESEMO? Različita je gramaža za MUŠKARCE i ŽENE - u omiljenoj namirnici ih ima NAJVIŠE

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte dnevnu dozu proteina za muškarce i žene!

Izvor: PRT SCR / YOU TUBE EVERYDAY FOOD

Proteini su neophodni deo ishrane, zaslužni za rast i razvijanje, učestvuju u izgradnji mišića i pomažu nam da duže budemo siti. Mnogi vole proteine iz hrane da zamene šejkovima i proteinskim štanglicama, pogotovo oni koji se aktivno bave fizičkom aktivnošću ili nekim sportom.

Najviše proteina se može naći u belom mesu, tačnije piletini, ribi i jajima. Ali, kako da znamo da ne preteramo i šta se dešava ako u organizam unesemo previše proteina? Dijatetičarka Azmina Govinđi za magazin The Sun otkrila je savete za pravilno konzumiranje proteina.

Kako tvrdi, prosečnoj ženi je potrebno oko 45 g dnevno, a muškarcu 55 g. Savetuje ljudima da ciljaju na 15 do 20 g proteina u svakom obroku. Pa tako, na primer u grilovanoj piletini od 160 grama nalazi se 38,4 grama proteina, dva jaja sadrže 80 grama proteina, dok dve kobasice 90 grama. Istraživanja pokazuju da bi trebalo ravnomerno da delimo proteine tokom dana.

"Kako starite, vaše telo manje efikasno apsorbuje hranljive materije i vaš apetit se smanjuje što otežava telu dovoljnu dozu proteina. Mnogi stariji ljudi jedu obroke poput supe i hleba sa vrlo malo proteina, a ipak, to su ljudi kojima je to najpotrebnije da bi održali mišićnu masu. Sportistima bi takođe moglo biti potrebno više da pomognu snagu mišića i oporavak", objasnila je dijatetičarka.

Izvor: Lepa i Srecna

Šta ako se pretera sa proteinima?

Previše proteina može opteretiti vaše bubrege, objašnjava dijatetičarka Govinđi. Ovo je posebno problem za ljude koji već imaju veći rizik od problema sa bubrezima, kao i oni sa dijabetesom. Na sajtu NHS se takođe navodi da previše unošenja proteina može da dovede do povećanog rizika od osteoporoze.

Ministarstvo zdravlja Velike Britanije savetuje odraslima da ne konzumiraju više od dvostrukog preporučenog dnevnog unosa proteina. Takođe jedenje previše crvenog i prerađenog mesa u kojem ima dosta proteina povezano je sa srčanim oboljenjima i  dijabetesom.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)