Zdravlje

KOJE BOJE TREBA DA BUDE PRVI JUTARNJI URIN? Doktorka donela u emisiju 3 bočice, samo jedna može da bude SIMPTOM!

Autor Tamara Veličković

Doktorka otkriva koja boja urina je najbolja.

Izvor: YouTube/Tammy Rubino

Urin može da ukaže na određene zdravstvene probleme, kao i da nam da odgovor na pitanje da li smo dovoljno hidrirani ili ne. Lekari upozoravaju da više obratimo pažnju na boju mokraće koja može da bude potpuno bistra, žuta ili tamna. Doktorka Zoi Vilijams gostovala je u emisiji "The Morning" i pokazala tri bočice sa različitim bojama, a potom otkrila koja je najbolja.

"Ove tri su svima dobro poznate, ali svako treba da zna da se boja menja u zavisnosti od toga koliko smo hidrirani", rekla je doktorka i dodala da se telo sastoji od 60 odsto vode. Čak i kada smo samo jedan ili dva odsto dehidrirani, to može da utiče na raspoloženje i nivo energije.

Tamna mokraća se sve češće javlja kod mnogih, a doktorka kaže da ne bi trebalo da se uplašite ako je urin taman ujutru. "Ako ujutru vidite tamniju žutu mokraću, to je sasvim normalno. Ipak, ako je takva i kasnije tokom dana, to je znak da treba da pijete više tečnosti", objasnila je dr Vilijams.

Za najbolju boju urina, doktorka je navela "boju slame ili šampanjca", koja označava dovoljnu i zdravu količinu hidracije. Međutim, ako je boja mokraće bleda ili gotovo prozirna, dr Vilijams ističe da ste previše hidrirani. Takođe, uzrok tamnije boje mokraće, koja može da bude narandžaste ili smeđe boje, može da bude dehidracija, ali i simptom i nekih zdravstvenih problema.

BONUS VIDEO: Saveti za pražnjenje bešike

(MONDO/T.V.)