Svi pamte scenu iz serije "Seks i grad" kada glavne junakinje sede u restoranu i ručaju, ćaskajući o ljubavnim temama. U jednom trenutku se povela rasprava o važnosti Kegelovih vežbi za bolju intimu, na šta je Samanta (Kim Katral), na sebi svojstven način - otvoreno i bez imalo stida - priznala da baš u tom trenutku, dok sedi sa drugaricama u restoranu, steže mišić "tamo dole".

I mada mnogi misle da su Kegelove vežbe važne samo za jačenje vaginalnog mišića i samim tim poboljšanje intimnih odnosa, istina je zapravo da ova vrsta "treninga" se fokusira na jačanje mišića karličnog, odnosno  pelvičnog dna. Ovi mišići igraju važnu ulogu u podržavanju organa u karlici, uključujući bešiku, matericu (kod žena) i rektum.

Vežbanje i jačanje ovih mišića donosi brojne koristi, među kojima su:

 • Poboljšanje kontrole bešike - ojačani mišići karlice mogu pomoći da se smanji ili spreči problem sa inkontinencijom (nekontrolisanim ispuštanjem urina) tako što će pomoći da se bolje zadržava mokraća.
 • Poboljšanje intimnog zadovoljstva - jači mišići karlice mogu da pojačaju uživanje tokom intimnog odnosa i or*azma, kako za muškarce tako i za žene.
 • Podrška uterusu - kod žena, ovi mišići igraju ulogu u podržavanju materice i pravilnom položaju, što može biti posebno važno tokom trudnoće i nakon porođaja.
 • Prevencija prolapsa - ojačani mišići karlice mogu da pomognu u sprečavanju prolapsa organa, što se događa kada organi poput materice ili bešike klize prema donjem delu karlice.
 • Pomoć kod poremećaja prostate - kod muškaraca, Kegelove vežbe mogu da pomognu u održavanju zdrave prostate i smanjenju rizika od poremećaja prostate.

Kako se rade Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe treba da budu deo vaše svakodnevne rutine. Ali, prvo je neophodno da ispraznite bešiku. Postoje razlike u zavisnosti od toga da li ih radi nežniji ili jači pol, a evo na šta da obratite pažnju i koja pravila da ispoštujete...

Kegel za žene

 • "Locirajte" mišiće karličnog dna tako što ćete naglo zaustaviti urin usred mokrenjai. Jednom kada znate koji je to mišić, možete da izvodite vežbe u bilo kojoj situaciji.
 • Kegelove vežbe počnite zatezanjem mišića, držite tako 5-6 sekundi, a zatim se opustite.
 • Veoma je važno da se usredsredite na zatezanje mišića da bi vežba bila ispravna. Ne zatežite mišiće stomaka, butina ili zadnjici i izbegavajte zadržavanje daha.
 • Uvek uradite set od najmanje tri vežbe, ponavljajući ih 10-15 puta dnevno.

Kegel za muškarce

 • Sedite, stanite ili lezite u udoban položaj i opustite mišiće. Zatim stengite mišiće anusa kao kada želite da sprečite ispuštanje gasova, ali trudite se da pritom ne stežete mišiće zadnjice, stomaka ili butina.
 • Stegnite mišiće kao kada želite da zaustavite mlaz urina, zatim opustite mišiće.
 • Kada stegnete mišiće, zadržite ih tako desetak sekundi, zatim opustite na deset sekundi.

U roku od 12 nedelja počećete da primećujete promene u i zato je važno da Kegelove vežbe radite svakodnevno. Polni organi su revitalizovani i funkcionišu kao "novi", a sprečićete i probleme koji često umeju da budu neprijatni i kojih se mnogi stide.

BONUS VIDEO:

Kako vršiti nuždu u javnom WC-u Tiktok/@scrambledjam

(MONDO)