Zdravlje

EMA STOUN SA 9 GODINA NIJE SMELA DA IZAĐE NAPOLJE! Mislila da KUĆA GORI, a to se nije desilo - odmah je dobila terapiju

Autor Tamara Veličković

Ema Stoun je progovorila o problemu sa kojim se bori od ranog detinjstva.

Izvor: YouTube/Oscars

Ema Stoun, koja je osvojila Oskara za glavnu ulogu u filmu "Poor things" i koja je u centru pažnje zbog peha koji se dogodio sa haljinom, progovorila je o problemu sa kojim se bori od detinjstva. Imala je samo sedam godina kada je doživela prvi napad panike. Mislila je da se dešava nešto što ne postoji, dok je osećala snažan pritisak u grudima.

"Sedela sam u sobi i odjednom osetila da kuća gori, iako to nije istina", rekla je Ema u intervjuu za američki radio NPR. Uspaničeno je pozvala majku koja u prvi mah nije uspela da razume šta se događa. Došla je po nju, paralizirajući strah je nestao, a osećaj anksioznosti je ostao. Plašila se da izađe iz kuće, a potom je otišla kod lekara i krenula na terapije.

"Imala sam veliku anksioznost zbog toga što moram da se odvojim od majke. Mislim da je to u velikoj meri doprinelo. Postala sam ubeđena da ako ne budem brižna i pažljiva prema njoj, da će se desiti nešto strašno", rekla je u intervjuu. Ema je imala 11 godina kada je otkrila glumu i shvatila da može da joj pomogne da živi u sadašnjosti, bez preterane brige o prošlosti ili budućnosti.

Kako je objasnila, "jaka osećanja" mogla je da pretvori u nešto produktivno. Kada je imala 15 godina, uspela je da nagovori roditelje da se presele u Los Anđeles kako bi mogla da ide na audicije. Danas, 35-godišnja glumica anksioznost definiše kao supermoć. Ona veruje da takva osećanja možete da iskoristite da uradite nešto kreativno.

Podsetimo, napad panike nema prvi simptom po kome može da se prepozna, istakla je na Prvoj jednom prilikom psihoterapeutkinja Sanja Dabović Perašević.

"To je skup simptoma koji se jave. Bitno je da kažemo da jako brzo dolazi do visokog intenziteta, traje oko deset minuta, a javlja se ubrzan rad srca, što najviše uplaši osobu jer mnogi pomisle da je srčani udar. Javlja se preznojavanje, usporeno disanje, jer kad se ubrza puls, pliće se diše. Može doći do trnjenja ruku. Sve je to propraćeno jakim mislima kojima ne možemo da se odupremo poput 'Poludeću', 'Dobiću srčani udar', 'Umreću'", kaže psihoterapeut i otkriva šta prethodi napadu panike:

"Zavisi. Postoje manji napadi koji se javljaju i onda dolazi do jednog napada. To je usred kumulativnog stresa. U ovakvim situacijama koje su traumatske, može da se javi odjednom, bez bilo kakvog prethodnog znaka. Može da se desi kod kuće, na ulici, nema pravila. Nije vezan za uzrast, ali postoje neki tipovi ličnosti koji su izloženiji, a to su anksiozni ljudi. Ipak, to nije apsolutno pravilo", objasnila je.

Pogledajte kako je Ema izgledala na dodeli Oskara:

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)