Zdravlje

EPIDEMIJA SIFILISA NE JENJAVA! Dr Raović: Prvi SIMPTOM je promena na genitalijama, mnogi ni ne znaju da ga prenose!

Autor Tamara Veličković

Sifilis je i dalje prisutan u Srbiji, a dr Zoran Raović upozorava na simptome i najbolji vid zaštite.

Izvor: Prva Tv

Prema poslednjih podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji su 2022. prijavljena 302 slučajeva sifilisa, što je za 27 odsto više nego u godini koja je prethodila. Ova bakteriološka infekcija je i dalje prisutna u Evropi, ali i u Srbiji. U Americi epidemija sifilisa ne jenjava i zabeležen je najveći broj obolelih u poslednjih 70 godina, navodi Prva. O kakvoj bolesti je reč i koji su najbolji vidovi zaštite od polno prenosivih bolesti, otkrio je u emisiji "150 minuta" na Prvoj dr Zoran Raović, ginekolog.

"Sifilis je polno prenosiva bolest. Ne čudi me što je porast, to je upravo zbog toga što nedostaju informacije u Evropi, ne samo u Srbiji. Ljudi jesu čuli za sifilis, ali ne znaju o čemu se radi, ko ga izaziva, kako se prenosi i zašto se dešava. Sifilis je bakterijska infekcija koju izaziva bakterija spiroheta. Ona može da prođe bez simptoma i zbog toga ne znate ko nosi bakteriju", rekao je dr Raović i upozorio na prvi znak sifilisa:

"Prvi znak može da bude promena na genitalijama, svrab, peckanje, neugodnost. Postoje sekundarni, primarni i tercijalni stadijum, a u kasnom mogu da se pojave temperatura i glavobolja. Period inkubacije može da bude od 3 do 90 dana, zavisi od toga da li je promena na spoljašnjim genitalijama ili velikim usnama primećena", objasnio je doktor.

Lečenje

"Leči se antibioticima. Ranije, kada nije postojala penicilinska terapija, bio je veliki problem u celom svetu. Otkada se penicilin koristi, ta polno prenosiva bolest se leči u trajanju od 10 do 15 dana. Ne verujem da su mladi upoznati sa sifilisom. Kondom je jedini način zaštite od polno prenosivih bolesti. Ovo nije jedina bolest, postoje i druge koje mogu da dovedu do sterilitita i anomalija. Mladi nisu informisani, to je moje mišljenje, a i mišljenje kolega", rekao je ginekolog i upozorio na redovno testiranje na polno prenosive bolesti.

"Jako je mali procent žena koje kažu da žele da se testiraju na polno prenosive bolesti zato što običan ginekološki pregled ne uključuje uzimanje briseva kojima se mogu otkriti virusi i bakterije za polno prenosive bolesti. Tek nakon naših pitanja o određenim simptomima, one se zainteresuju da urade te testove", rekao je dr Raović.

Na pitanje da li godinama možemo da imamo u sebi bakteriju, a da ne znamo, ginekolog je odgovorio: "U tercijalnom stadijumu ne znate da li u krvi nosite tu bakteriju koja se zove treponema pallidum. I zbog toga, tek kad se pojave simptomi, onda znate da li bakteriju imate u sebi. Testovi mogu da se urade i putem brisa i putem krvi. Najsigurniji su serološki testovi putem krvi, a mogu se pronaći i u urinu ako se test radi ciljano na sifilis", objasnio je dr Zoran Raović.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)