Zdravlje

HLEB, KROMPIR I TESTENINE SU KORISNI ZA CREVA POD JEDNIM USLOVOM! Primenite super trik čuvenog doktora (VIDEO)

Autor Tamara Veličković

Jednostavna metoda koja hleb, krompir i testeninu čini korisnima za zdravlje creva!

Izvor: YouTube/Lucile

Briga o zdravlju creva je neophodna, kažu lekari. I to možete da učinite dok jedete neku od svojih omiljenih namirnica, kao što su hleb, krompir ili testenina. U nedavnom snimku objavljenom na TikTok-u, nutricionista dr Karan Rajan kaže da postoji "veoma lak način da se poboljša zdravlje creva" bez dodatnog napora.

Sve što treba da uradite jeste da sutradan konzumirate ugljene hidrate. Ostaci hleba, krompira ili testenine mogu da imaju koristi za mikrobiom creva ako se pridržavate ovog pravila. Razlog je otporni skrob i hemijski proces koji se zove retrogradacija. Kada se ugljeni hidrati zagreju, granule skroba apsorbuju vodu i gube kristalnu strukturu. Zatim, nakon što se ugljeni hidrati ohlade, lanci skroba se reformišu i preuređuju na način koji je otporniji na varenje.

Ovaj proces znači da se ugljeni hidrati razgrađuju. Zbog toga su otporniji na varenje u tankom crevu i manje je verovatno da će se apsorbovati. Umesto toga, hrana stiže do debelog creva, što znači da vaše telo dobija manje kalorija od hleba, krompira ili testenine koji su ostali od prethodnog obroka.

Tako, kaže dr Rajan, oni hrane vaše probiotike, korisne crevne bakterije, a manje vas. A to je posebno korisno za zdravlje creva. Štaviše, glikemijsko opterećenje je smanjeno, što znači da je potrebno više vremena da poraste nivo šećera u krvi u poređenju sa onim kada konzumirate ove namirnice odmah nakon pripreme.

Probiotici podržavaju pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. "Bakterije su u crevima i dolaze u kontakt sa hranom koju jedete, utičući na način na koji apsorbujete hranljive materije", kaže nutricionista Ejmi Gorin. Takođe, dobro zdravlje creva je povezano sa manjim rizikom od razvoja depresije, kao i sa poboljšanim imunološkim sistemom i smanjenom upalom u telu. Što se hleba tiče, ako ga zamrznete, odmrznete, a zatim tostirate, dobićete slične koristi. Pogledajte snimak doktora Karana Rajana:

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)