Zdravlje

5 TRIKOVA ZA ZUBE KOJI ĆE VAS IZNENADITI! Ne perite ih posle povraćanja i ne mešajte toplo jelo i hladno piće

Autor Tamara Veličković

Profesor Stomatološkog fakulteta, dr Dejan Marković, otkriva pet trikova za zdravlje zuba, a neki će vas možda iznenaditi.

Izvor: RTS/PrintScreen

Ko nije izugbio nijedan stalan zub, a ima 40, 50 ili 60 godina, slobodno možemo reći da je mađioničar, smatraju stručnjaci. Da li je važnija genetika, dobre navike ili nešto treće, otkrio je u RTS Ordinaciji profesor Stomatološkog fakulteta, dr Dejan Marković. Postoje važni trikovi koji utiču na zdravlje zuba, a neki će vas sigurno iznenaditi.

"Genetika ima svoj uticaj, ali navike su te koje su važne da bismo sačuvali oralno zdravlje. Ne treba pušiti, ne jesti često slatko i treba imati izbalansiranu ishranu. Genetika ima svoje, ali nema presudan uticaj. Dakle, možemo da budemo ti mađioničari. Ako se često unose namirnice sa ugljenim hidratima, neminovno je da će se karijes pojaviti", rekao je dr Marković.

5 trikova kako sačuvati zube:

  1. Izbegavajte vruće i hladno u toku jednog obroka
  2. Posle svakog obroka isperite usta običnom vodom
  3. Ako ste povraćali, nemojte odmah oprati zube
  4. Koristite meku četkicu za zube
  5. Redovno ispirajte usta hladno ceđenim uljima


1. TRIK - Izbegavajte vruće i hladno u toku jednog obroka

"Gleđ je čvrsta, to je pokrivač zuba koji mu daje sjaj i čistoću. Nagle promene poput mnogo vrućeg jela i mnogo hladnog pića dovode do pucanja. To se neće desiti odjednom, ali ako neko gricka led i pije toplu kafu u kafiću, sigurno će doći da toga da se pojave prskotine na samoj gleđi koje će vremenom postati vidljive. Vrata za nastanak karijesa su tada otvorena. Sve ono što sadrži kiselinu ili što je na bazi šećera, može da razori deo zuba koji je, na neki način, krečnjački. Kiselina je ta koja rastvara gleđ. Kad se ona rastvori, nastaje karijes", objasnio je prof. dr Dejan Marković.

2. TRIK - Posle svakog obroka isperite usta običnom vodom

"Od pranja zube ne treba napraviti opsesiju. Dovoljno je da to bude dva puta dnevno, ujutru i uveče. Sve ostalo može da bude normalno, ali ne mora da bude obavezno. Samo korišćenje kiselih salata, napitaka, sve ono što smatramo da je zdravo, takođe utiče i na same zube. Ako posle toga opsesivno krenemo da peremo zube, mi smo gleđ kiselinom iz hrane malo razmekšali, a eventualno četkicom očistili, da ne kažem oštetili. Sama pljuvačka vraća minerale u sam zub i na taj način omogućava da oni normalno funkcionišu. Mehanički isperite usta. Kada ih isperete, smanjuje se nivo količine šećera koji se sadrži i na taj način obezbeđujete da količina bakterija bude manja", rekao je dr Marković i dodao:

"Često vidimo da kod osobe koja jede brzo, nema karijesa, a kod one koja jede sporo, ima i to dosta. Zadržavanje hrane u ustima, ne količina, ta je koja dovodi do toga. Ista je priča sa situacijom kada se često jede slatko. U činiji stoje bombonice, keksići, dete prođe, protrči i uzme. Učestalost uzimanja hrane je ta koji dovodi do karijesa. Mi treba da jedemo i da imamo pauzu između jela, organizam za to vreme sam očisti usta", objasnio je dr Marković.

3. TRIK - Ako ste povraćali, nemojte odmah oprati zube

"Ne treba to raditi opsesivno. Sigurno je da treba isprati usta jer se ljudi prosto prijatnije osećaju. Ono što je bitno kod povraćanja, treba voditi računa da se takvi zubi dodatno ne oštete našim manipulacijama tokom pranja. Sasvim je dovoljno, ukoliko je to povraćanje često, da dođe do čišćenja. To može da se javi kod trudnica i kod pacijenata sa bulimijom ili nekim drugim poremećajima. Imali smo pacijente koji grizu limun i drže ih u ustima da bi ih vitamin C održao budnima, a javi se erozija zuba. To nije karijes, to je bukvalno oljuštena površina gleđi koja se istopila u limunu", objasnio je profesor.

4. TRIK - Koristite meku četkicu za zube

"Meka četkica za zube je ta koja može da uđe u međuzubne prostore. Četkica nije ta koja skida kamenac, ona ne skida očvrsle naslage na zubima, a samim tim ne treba da bude čvrsta da bimo strugali. Mekana četkica ne oštećuje desni. Može da uđe u prostore donje vilice gde je najteže očistiti", rekao je dr Marković.

5. TRIK - Redovno ispirajte usta hladno ceđenim uljima

"Nema zamene za četkice, hladno ceđeno ulje ne pomaže. Oblaže samo sluzokožu, pa može da ima pozitivan efekat kod nekih stanja koja su oboljenja usta, ali ne samih zuba. Što se tiče karijesa, nema dokaza da je to efikasno. Ne treba koristiti rafinisana ulja i treba voditi računa da neko nije alergičan na ulja. Dobar deo stručne javnosti se slaže da samo to ispiranje uljima je zasnovano na ispiranju. Mogli bi da ispiraju i običnom vodom i bilo bi efikasno. Možete uzeti maslinovo ulje, kokosovo i ona u kojima su dosta razna eterska ulja. Ulje žalfije smiruje upalu, to je poznato u narodnoj medicini", objasnio je prof. dr Dejan Marković.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)

Tagovi