Zdravlje

KAKO IZGLEDA MUŠKARAC SA NEDOSTATKOM TESTOSTERONA? Endokrinolog otkriva, 6 promena na telu se vide golim okom

Autor Tamara Veličković

Endokrinolog otkriva koje promene se vide na muškarcu koji ima nedostatak testosterona.

Izvor: Shutterstock/Kyrylo Ryzhov

Testosteron je glavni muški polni hormon. Ima ključnu ulogu u razvoju i održavanju reproduktivnog sistema kod predstavnika oba pola, a kod muškaraca je u direktnoj vezi sa reproduktivnom funkcijom. U muškom telu, ovaj hormon proizvode testisi i nadbubrežne žlezde, u ženskom telu jajnici i nadbubrežne žlezde.

Kod muškaraca, testosteron je uključen u razvoj sekundarnih polnih karakteristika i genitalnih organa. Zbog toga se tokom puberteta kod dečaka menja glas i počinje rast dlaka na licu i telu. Ovaj hormon takođe pomaže u povećanju mišićne mase, utiče na količinu masti i gustinu kostiju. Testosteron je taj koji u velikoj meri određuje nivo muškog libida. Značajan nedostatak ovog hormona može da dovede do smanjenja libida i erektilne disfunkcije.

Endokrinolog, ruska doktorka Julija Sidorkina iz klinike "Invitro", otkriva kako izgleda muškarac sa nedostatkom testosterona. Smanjenje nivoa hormona odmah utiče na izgled. Prema njenim rečima, mišićna masa muškarca se smanjuje, a masno tkivo na stomaku, bokovima i zadnjici počinje da se povećava. Takođe, nedostatak testosterona može da dovede do smanjenog rasta dlaka na telu, otoka lica, suve kože i ginekomastije, odnosno uvećanja mlečnih žlezda.

Ona dodaje i da nivo hormona počinje prirodno da opada kod muškaraca oko 40. godine, kao i da proces može da se uspori promenom načina života. Njen saveti uključuju pravilnu ishranu, vežbanje, izbacivanje loših navika i dovoljno sna. Stručnjaci preporučuju uzimanje krvi za određivanje nivoa testosterona od 7 do 11 ujutru, na prazan stomak, pošto je lučenje polnog hormona najveće ujutru.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)