Hleb je osnovni sastojak israne kod većine Srba. Jedemo ga uz skoro sve obroke, ali kako da znamo koliko je dovoljno i kada preterujemo? U nastavku sledi pet jasnih znakova koji vam poručuju da je vreme da obratite pažnju i smanjite konzumaciju ili, ako je to moguće, potpuno izbacite hleb iz ishrane.
5 znakova da jedete previše hleba:
Dobijate na težini
Ako vidite da vaša težina postaje sve veća i veća, možda je vreme da smanjite unos hleba. Prema studiji iz 2014. objavljenoj na PubMed-u, konzumiranje dve ili više kriške belog hleba dnevno je povezano sa većim rizikom od prekomerne težine ili gojaznosti.
Skok krvnog pritiska
Bez obzira da li se dugo borite sa visokim krvnim pritiskom ili ste tek nedavno otkrili da imate visok krvni pritisak, ograničavanje ili eliminisanje hleba iz ishrane može da bude efikasan način da poboljšate rezultate testova. Studija sprovedena u Meksiku 2018. godine pokazala je da je čak i jedno parče belog hleba nedeljno povezano sa rizikom od povećanja krvnog pritiska.
Osećate grčeve u stomaku
Ako ste primetili da se nešto loše dešava u vašem stomaku nakon što pojedete sendvič, vreme je da razmislite o ograničavanju unosa hleba. Razlog možda leži u glutenu, koji se nalazi u mnogim vrstama hleba. Ljudi sa celijakijom, autoimunom bolešću u kojoj imuni sistem ne reaguje pravilno na gluten, mogu da dožive zatvor, nadimanje i dijareju.
Imate osip
Iznenadni osip na koži ne mora da bude dermatološki problem. Ponekad hleb može da bude krivac. I tada je takođe ključno izbaciti gluten. Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti, kod 10 odsto ljudi sa celijakijom, jedenje hleba može da dovede do herpetiformnog dermatitisa, koji se obično manifestuje malim kvržicama koje se pojavljuju na leđima, zadnjici, laktovima i kolenima, kao i na koži glave i drugim delovima tela.
Neregulisan nivo šećera u krvi
Ako vam je nedavno dijagnostikovan dijabetes ili predijabetes, trebalo bi da razmislite o ograničavanju konzumiranja hleba, posebno belog hleba. Mnoge vrste hleba na tržištu sadrže rafinisani šećer, koji može da predstavlja zdravstveni rizik za ljude čiji nivo šećera u krvi nije pravilno kontrolisan.
BONUS VIDEO: Trik za pečenje tost hleba
(MONDO/T.V.)