Zdravlje

SLATINSKA BANJA PROGLAŠENA ZA NAJBOLJU U EVROPI! Kako da izaberemo idealnu za zdravlje, važna je temperatura

Autor Teodora Boškovski

Kako izabrati banju prema zdravstvenom stanju?

Izvor: Mondo/Kurir/Zorana Jevtić /Youtube/Željko Dukić/Screenshot

Srbija obiluje prirodnim bogatstvima, među kojima spadaju i banje. Konkretno, Slatinska banja u Srbiji proglašena je za najbolju u Evropi. Kako da znamo koja banju treba da izabremo prema zdravstvenom stanju?

Na osnovu hemijskih analiza voda Slatinske banje sadrži sumporvodonika više nego ostale banje u Srbiji. Takođe, više nego i Karlove Vari u Češkoj. Hemijsku analizu izvršila je 1958. godine stručna komisija Instituta za medicinsku hidrologiju i klimatologiju Medicinskog fakulteta iz Beograda. Temperatura mineralne vode Slatinske banje iznosi 16,8 °C i preporučuje se za lečenje pre svega kožnih oboljenja i reumatizma pri čemu je neophodno vršiti dogrevanje vode u kupatilima.

Doktor Branko Đurović istakao je da banje imaju minaralne, odn. lekovite vode. Dodaje da banjska voda podrazumeva vodu koja iz dubine zemlje dolazi do površine.

Slatinska banja
Izvor: RINA.RS

"Kroz prolazak kroz stenoviti segment zemljine kore, ona otapa minerale. Neke lekovite banjske vode imaju natrijum, kalijum, hidrogen-karbonat. Ako dominiraju ti minerali u sklopu te banjske vode, to je dobro za želudačne i žučne tegobe. Neke druge banje imaju magnezijum i kalcijum za osteoporozu", objanio je detaljnije doktor.

Neurohirurg i specijalista opšte medicine dr Biserka Obradović za Prva TV podsetila je da banjsko lečenje datira još od Starih Grka, Egipćana, Rimiljana... Posle su Turci u našim banjama pravili hamame.

"Ne postoji samo lečenje banjskim vodama. Pored mineralne vode mi imamo lečenje blatom, imamo vazdušne banje koje su i te kako dobre u lečenju mnogih bolesti", istakla je i osvrnula se i na 1834. godinu kada je prvi put iz Beča stigla vest da su mineralne vode u Brestovači i Ribarskoj banji jako lekovite.

Kome odgovaraju niske, a kome visoke temperature banjske vode?

“Što je veća temperatura ona mora da bude pod nadzorom lekara. Visoka temperatura može negativno da utiče na pacijente sa kardiovaskularnim bolestima. Visoka temperatura podrazumeva širenje krvnih sudova. Nagli ulazak u tu vodu može da bude stresogeni efekat. Što se tiče hladne vode u banjama (poput Slatinske banje), ona se zagreva”, objasnio je doktor Branko Đurović.

Svakako, pre nego što se odlučite da posetite neku od banja u Srbiji, na vreme se informišite o njihovim blagodetima i posavetujte sa lekarom ili stručnjacima.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)