Počela je sezona jagoda, voća koje je puno vitamina. Odlične su za zdravlje, sadrže elaginsku kiselinu, antioksidans koji podržava imuni sistem i imaju najmanje kalorija od svih voćki. Ipak, dijetetičari posebnu pažnju obraćaju na situacije u kojima jagode budu štetne.
Jagode mogu da izazovu alergije
Jagode spadaju u voće koje najčešće izaziva alergijske reakcije. Jedenje jagoda može da dovede do kožnih lezija tzv. košnica i dijareje kod nekih ljudi. Krivac za ove neprijatne simptome je prekomerna proizvodnja histamina, koju izazivaju jagode. Zbog velike količine salicilata u jagodama, ovo voće ne bi trebalo da jedu osobe alergične na ova jedinjenja. Rezultat mogu da budu ne samo gore navedene alergije na koži, već i otežano disanje, napadi kašlja i oticanje lica.
Jagode akumuliraju pesticide
Jagode spadaju u voće sa najvećim sadržajem pesticida. U njihovoj proizvodnji se posebno koriste fungicidi. Pesticidi su "tempirane bombe". Dok su simptomi trovanja najčešće dijareja, povraćanje i glavobolja, njihovo dugotrajno nakupljanje u organizmu povećava rizik od oštećenja nervnog sistema.
Jagode mogu da pogoršaju probleme sa crevima
Male semenke jagoda mogu da iritiraju crevnu sluzokožu. Ovo voće treba da izbegavaju ljudi sa inflamatornim problemima creva (npr. ulceroznim kolitisom koji predstavlja zapaljensku bolest creva i može da dovede do komplikacija opasnih po život).
BONUS VIDEO: Kako čuvati jagode
(MONDO/T.V.)