PROBLEM ZBOG KOJEG SE SRBI STIDE: Ako pokušavate da ga rešite kod kuće, pravite najveću grešku u životu!

Svaka druga osoba starija od 30 godina ima hemoroide, a stidi se da ode kod lekara.

Mondo/ Stefan Stojanović

Hemoroidi su veoma česta i problematična pojava. Svaka druga osoba starija od 30 godina se bori sa ovim problemom. Uprkos tome, to je i dalje tabu tema. Većina pacijenata se stidi, zbog čega odlažu dijagnozu i lečenje kod lekara. Ovo je velika greška. Hemoroidi su venski sudovi u obliku jastuka oko anusa i rektuma, umereno ispunjena krvlju. Svako od nas ih ima.

Njihovo ispravno stanje vam omogućava da kontrolišete stolicu i gasove. Problem nastaje kada se hemoroidi patološki uvećaju, uzrokuju bol, krvarenje, svrab i peckanje, jer nakupljena krv ne može da nađe izlaz, pa se istiskuju. Termin izvorno potiče iz grčkog jezika i doslovno znači "krvarenje". Trenutno, uzroci ove bolesti uključuju prilično uobičajene faktore - lošu ishranu ili sedentarni način života.

Počeci signaliziraju problem

Jedan od prvih signala koji bi trebalo da vas zabrine je svetla, sveža krv koja se pojavljuje na donjem vešu, stolici, toalet papiru ili u WC šolji. Ovo krvarenje je često povezano sa mnogo različitih faktora. Međutim, kako objašnjavaju hirurzi, veoma je važno biti spreman na moguće ponavljanje ove situacije. Ako se to desi, trebalo bi da posetite lekara što je pre moguće.

Pored loše ishrane i sedentarnog načina života, postoji mnogo više faktora koji mogu da doprinesu razvoju hemoroidne bolesti. To uključuje i neredovno pražnjenje creva. Možda je iznenađujuće, ali aktivan način života, posebno bavljenje sportovima kao što su dizanje tegova, jahanje, biciklizam ili trčanje na duge staze, može da bude odgovorno za ovaj problem. Tokom obavljanja takvih aktivnosti dolazi do povećanja pritiska trbušne pumpe, što dovodi do razvoja zastoja u venskim sudovima i formiranja hemoroida.

Sve vrste prerađevina koje sadrže ljute začine mogu da doprinesu razvoju hemoroida, objašnjavaju doktori. U ishrani se preporučuju najmanje 1,5 litara vode dnevno i namirnice bogate vlaknima kojih ima u svakom povrću i voću. Međutim, čak i među ljudima koji vode pravilan način života i zdravo se hrane, ima onih koji se bore sa ovim problemom. Izuzetno je važno da odete kod lekara čim primetite prve simptome bolesti. Na ovaj način možete brzo da počnete sa suzbijanjem problema, ne čekajući razvoj poslednjeg, četvrtog stepena bolesti, kada je jedino rešenje hirurška intervencija.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

HEMOROIDI MOGU BITI ZNAK OZBILJNE BOLESTI! Mogu biti neprijani i opasni, a čuveni lekar dao savet kako da se IZBORITE SA NJIMA  Kurir televizija

(MONDO/T.V.)