ŠTA TREBA ODMAH DA URADIMO AKO NAS UJEDE ZMIJA? Biolog Ovari otkriva: "Ne treba da glumimo heroja"

Biolog Kristajan Ovari savetuje šta treba odmah da uradimo ako nas ujede zmija.

Svetlana Mahovskaya/Shutterstock/Youtube/K1 Televizija/Printscreen

Vrućine su izmamile zmije iz jazbina kako bi se razmnožavala jer im je sad sezona u jeku. Sve više je prijava građana zbog pojava zmija ne samo u prigradskim naseljima i selima, već su viđene i po gradovima.

Upravo u ovom periodu, od maja do kraja juna zmije otrovnice su najaktivnije jer tada počinje njihova sezona parenja. U Srbiji postoje 3 vrste otrovnih zmija - poskok, šarka i šargan. Kako se razlikuju ujedi zmija i koliko imamo vremena da stignemo do lekara, ako nas je ujela otrovnica? Biolog beogradskog Zoološkog vrta, Kristijan Ovari, gostujući na K1 TV dao je odgovor na ova i druga pitanja vezana za zmije.

Shutterstock/Valentina Moraru  Poskok

“Prva i osnovna stvar jeste da ne treba glumiti heroja. Nema potrebe da se paniči. Imate vremena peške da stignetedeo prve lekarske ustanove i tu će vas lekar pregladi”, obajsno je Ovari i savetovao da nikako sami ne treba da isisivamo ujed zmije, kao što smo mogli da viđamo na filmovima.

“Naše zmije otrovnice sve spadaju u grupu viperida i za sve njih važi jedan te isti protivotrov. Ako treba da se aplicira, to će da uradi lekar. A ako vi to sami radite možete da dobijete anafilaktički šok I da stradate zapravo zbog protivotrova. Naše zmije imaju otrove koji rade kao enzimi za varenje, uništavaju krvne sudove, krvne ćelije, tu kreću da se razviju podlivi”, detaljno je objasnio biolog Kristijan Ovari.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Zmije u naselju u Beogradu  Instagram/moj_beo_grad_

 (MONDO/T.B.)