Zdravlje

SELIN DION SE "KLJUKALA" VALIJUMOM: Zbog bolesti uzimala doze koje mogu da ubiju čoveka, bolovi su užasni

Autor Teodora Boškovski

Pevačica Selin Dion priznala je da je uzimala valijum kako bi smanjila užasne bolove...

Izvor: YouTube/ Sony Pictures Entertainment

Slavna pevačica Selin Dion otrkila je da je u jednom trenutku uzimala dnevne doze valijumadovoljno velike da mogu da ubiju čoveka. Njena očajnička želja da nastupa dok se borila sa retkim neurološkim poremećajem, ukočene osove, jednom ju je naterala da redovno uzima do 90 miligrama valijuma dnevno. Rekla je da su te doze mogle da budu smrtonosne.

Selin Dion, petostruka dobitnica Gremija, rekla je da je počela sa dozom od 20 miligrama snažnog leka, da bi kontrolisala simptome, a koji može da obuzda mišićne grčeve i napade. Doze za odrasle su obično 2 do 10 miligrama. Ali kako se njeno telo naviklo na tu dozu, na kraju je morala da poveća unos - do 90 miligrama ponekad.

"Devedeset miligrama valijuma može da vas ubije. Možete prestati da dišete. I u jednom trenutku, stvar je u tome da se moje telo naviklo na 20, 30 i 40 miligrama. I to mi je trebalo. Opuštalo mi je celo telo", rekla je Dion za NBC News.

Pevačica je konačno smanjila lekove kada je pandemija Covid-19 počela u proleće 2020. godine, jer više nije bilo nastupa i nastupila je izolacija.

Izvor: YouTube/Prime video

"Sve sam zaustavila uz pomoć lekara, jer kada smanjite ove lekove, postoji šansa da umrete. Ne možete jednostavno, odmah zaustaviti sve", objasnila.

Međutim, kada je prestala da konzumira lekove, simptomi su se pčogoršali. Dion je šokirala svoje fanove krajem 2022. godine kada je otkrila da pati od retkog stanja, koje je uticalo na njen svakodnevni život i rad.

"Epizodne grčeve mišića često izazivaju razne stvari, uključujući stres. To može da bude dobar ili loš emocionalni stres. Dakle, to može da nastane kad radite nešto što volite, kao što je potpisivanje. I možemo da vidimo kako ti grčevi mišića izlaze", rekla je dr Amanda Pike, neurolog u Koloradu koja leči Selin Dion. 

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)