JOŠ MALO IMA TREŠANJA NA PIJACAMA: Dobre su za dijabetičare i pomažu kod drugih stanja

Pogledajte zbog čega su trešnje zdrave!

Shutterstock

Trešnje u Srbiji i dalje mogu da se nađu na pijacama i u prodavnciama. Veoma su nutritivne, imaju tiamin, riboflavin i vitamin B6 koji su od vitalne važnosti za metabolizam. Osim toga, u svakom plodu ima oko 10% vode te celuloze, karotena i vitamina C. Tu su i kiseline - jabučna, limunska, vinska. 

Oko 100 grama trešanja ima samo 60 kalorija, stoga su idealne za neki međuobrok. Takođe, preporučuju se i dijabetičarima, jer imaju niski glikemijski indeks.

Doktori ih preporučuju i zbog flavonoida koji su prirodna protuupalna sredstva koja utiču na simptome alergija i astme te ujedno jačaju kolagen. To je protein ključan za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva, prenosi 24sata.hr.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Arthritis & Rheumatism", sprovedeno na 633 osobe obolele od gihta, pokazalo je da dvodnevna konzumacija trešanja smanjuje rizik od pojave gihta za 35%. Ujedno sadrže melatonin, hormon koji pomaže u regulaciji sna, stoga konzumacija trešanja može poboljšati kvalitetu sna i pomoći kod nesanice.

Imaju i kalijum koji može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, regulaciji krvnog tlaka i srčanih otkucaja.

BONUS VIDEO: Kako se pravilno peru trešnje?

This browser does not support the video element.

kako se pravilno peru trešnje  tiktok/paoladyee

 (MONDO/T.B.)