Zdravlje

UOBIČAJENA NAVIKA U AVIONU JE OPASNA! Stručnjaci upozoravaju putnike: "Nismo znali da je efekat tako jak"

Autor Tamara Veličković

Pre nego što posegnete za čašom vina ili koktelom u avionu, razmislite dvaput!

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Pijenje alkohola tokom leta može da predstavlja opasnost po zdravlje, čak i za mlade i zdrave putnike, prema novoj studiji. Dakle, ako ste navikli da uzmete čašu vina ili koktel u avionu, razmislite dvaput! Kombinacija konzumiranja alkohola, sna i niske koncentracije kiseonika na velikim nadmorskim visinama stavlja na iskušenje kardiovaskularni sistem i produžava trajanje hipoksemije, odnosno niskog nivoa kiseonika u krvi.

Istraživači sa Instituta za vazduhoplovnu medicinu Nemačkog centra za vazduhoplovstvo i Univerziteta u Ahenu takođe su primetili da ova navika smanjuje kvalitet sna i preporučili avio-kompanijama da ograniče konzumaciju alkoholnih pića u avionima. Eva-Marija Elmenhorst, koautorka studije, rekla je za NBC News da je tim bio "iznenađen kada je video da je efekat bio tako jak" i preporučila izbegavanje konzumiranja alkohola tokom leta.

Spavanje tokom leta već pogoršava smanjenje zasićenosti krvi kiseonikom uzrokovano smanjenim atmosferskim pritiskom u kabinama aviona, pokazuje studija. Pod dodatnim efektom konzumiranja alkohola, laboratorijski testovi su pokazali da je zasićenost krvi učesnika smanjena još više, broj otkucaja srca se povećao i dubok san smanjen.

Čak su i "mladi i zdravi učesnici" iskusili ubrzanje otkucaja srca tokom spavanja, prema studiji. Veće doze alkohola mogle bi da pojačaju ove primećene efekte, potencijalno povećavajući rizik od zdravstvenih komplikacija i hitnih medicinskih slučajeva tokom leta, posebno među starijim osobama i onima sa već postojećim zdravstvenim stanjima.

Ostali rizici prilikom letenja avionom

Dugotrajno stajanje u avionu može da dovede do duboke venske tromboze, stanja u kojem se krvni ugrušci formiraju u dubokim venama nogu. Simptomi uključuju otok, bol i osetljivost u nogama, ali ponekad ovo stanje može da bude asimptomatsko, što ga čini još opasnijim. Ako ugrušak putuje u pluća, može da izazove plućnu emboliju, komplikaciju koja može da bude fatalna.

Određene grupe ljudi su sklonije riziku tokom dugih letova:

  • Osobe sa istorijom duboke venske tromboze ili plućne embolije
  • Osobe sa porodičnom istorijom kardiovaskularnih bolesti
  • Osobe sa prekomernom težinom ili gojaznošću
  • Trudnice

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)