Zdravlje

LETOVANJE PREKINULA TAJANSTVENA AFRIČKA BOLEST! "Upozoravam turiste, bolovi su jaki i spavaćete gde stignete"

Autor Tamara Veličković

Na odmoru je dobila temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i ekstreman umor. Nije shvatala da je dobila čuvenu afričku bolest.

Izvor: X/@MailOnline/YouTube/Island Hopper TV/Printscreen

Rajski odmor se pretvorio u pravu noćnu moru. Kara Pajpervent (22) iz Edinburga, uživala je na indonežanskom ostrvu Baliju sa prijateljicom kada je iznenada počela da se oseća "smrtonosno bolesno". Tokom svog dvonedeljnog boravka, dobila je visoku temperaturu, glavobolje, bolove u mišićima i ekstremni umor - sve tipične simptome denga groznice. Međutim, Pajpervent nije shvatala koliko je bolest ozbiljna.

"Bukvalno sam se osećala kao da me je udario autobus. Celo telo mi je bilo teško i bolno. Mislila sam da sam samo iscrpljena zbog vremenske razlike ili je to možda bilo zato što sam pila alkohol. Mislila sam da je to loš mamurluk", rekla je 22-godišnjakinja u intervjuu za "Dejli mejl". U jednom trenutku, prijateljica ju je čak snimila kako u snu maše rukama. Uprkos lošem osećanju, Kara nije želela da propusti svoj odmor iz snova. Zato je primorala sebe da nastavi svoje letovanje.

"Čak i kada sam mislila da se osećam bolje, izgledala sam tako loše, da me je konobar pitao da li sam dobro jer sam izgledala bolesno. Ipak, trudila sam se koliko sam mogla. Samo sam imala velike bolove i spavala sam gde sam mogla", priznala je Pajpervent.

Izvor: X/@MailOnline/Printscreen

Otkrila je da je da je prošla kroz pakao dok je pokušavala da i dalje uživa u odmoru dok se borila sa simptomima opasne bolesti. Tek nakon nekog vremena, shvatila je šta zaista nije u redu. Ona danas upozorava druge turiste da, osim što koriste sprejeve protiv komaraca, treba da se oblače i slojevito, jer na taj način štite veće površine tela poput ruku i nogu.

Simptomi denga groznice

Denga je virusna bolest koju prenose komarci (infekcija se javlja ubodom) u tropskim delovima sveta. Uzrokuju ga četiri tipa virusa denge. Štaviše, denga uzrokovana jednom vrstom virusa ne štiti od infekcije sa ostala tri tipa. Uz naknadnu infekciju drugom vrstom virusa, povećava se rizik od hemoragijskih simptoma tokom toka bolesti.

Simptomi denga groznice obično se javljaju u roku od 3-14 dana nakon ujeda zaraženog komarca. U početku, to su uglavnom simptomi slični gripu. U najgorem slučaju (obično tokom druge infekcije virusom) može doći do unutrašnjeg i spoljašnjeg krvarenja, što je tipično za hemoragične groznice.

Osnovni simptomi denga bolesti su:

  • groznica
  • glavobolje
  • bolovi u mišićima
  • artralgija
  • značajna slabost
  • osip

Ponekad pacijenti takođe doživljavaju:

  • konjunktivitis
  • faringitis
  • gastrointestinalne probleme

Kako se leči denga?

Trenutno nisu razvijeni antivirusni lekovi efikasni protiv patogena koji izazivaju dengu. Takođe ne postoji poseban tretman za ovu bolest. Lečenje se prvenstveno sastoji od simptomatske terapije i hidratacije. Slučajevi denga groznice dramatično su se povećali poslednjih godina, pri čemu se broj slučajeva prijavljenih SZO povećao sa 505.430 u 2000. na 5,2 miliona u 2019. Od početka 2023. bilo je preko 6,5 miliona slučajeva i preko 7.300 prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih sa dengom.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)