Urednica portala The Healthy, Šarlot Hilton Andersen, odlučila da sprovede eksperiment. Pre nego što je počela da jede lubenicu svaki dan nedelju dana, konsultovala se sa stručnjakom. Džesika Plovman, registrovani dijetetičar sa preko 15 godina iskustva, napominje da je lubenica jedno od voća koje se najbolje toleriše. Ne samo da je slatka i lagana za stomak, već i dobro hidrira i obezbeđuje telo vrednim fitonutrijentima. Iz tog razloga, lubenica je često poželjno voće za osobe sa raznim bolestima. Pročitajte iskustvo novinarke:
Možda je prvo pitanje koje treba da postavite sebi da li je vredno jesti lubenicu svaki dan. Osećam da moram da kažem da vaša ishrana treba da bude uravnotežena, pa se pobrinite da svaki dan jedete raznovrsno voće i povrće. Mislim da ako jedete samo lubenicu svaki dan, to bi bio problem. Međutim, ako ste skloni problemima sa varenjem, lubenica je hrana koja može da izazove gasove.
Ako imate česte glavobolje, možda bi bilo pametno da jedete lubenicu umereno, jer Klivlendska klinika ukazuje da lubenica sadrži značajnu količinu tiramina, aminokiseline koja utiče na krvni pritisak. To znači da lubenica može da igra ulogu u izazivanju napada migrene.
Ako ste dijabetičar, važno je da sa većinom voća budete oprezni zbog prirodnog sadržaja šećera. Dijabetičari ili drugi ljudi koji imaju poteškoća da regulišu nivo šećera u krvi, možda će morati da izbegavaju lubenicu jer može da izazove skokove šećera u krvi. Klinika Klivlend takođe kaže da ljudi koji su alergični na "određeni polen, uključujući travu ili ambroziju" mogu da dožive alergijsku reakciju na lubenicu. Ako niste sigurni da li je konzumiranje lubenice bezbedno za vas, uvek se obratite lekaru.
Kako jesti lubenicu svaki dan?
Čvrste kocke lubenice
Pravilo broj 1 za lubenice je da apsolutno ne smeju da budu kašaste. Ključ za održavanje čvrstoće lubenice (osim hlađenja) je da je isečete na veoma velike komade. Takođe je dobro ako ne želite da trošite mnogo vremena na pripremu lubenice. Rezanje voća na komade veličine kocke šećera nije dobro rešenje.
Zamrznuta lubenica u smutiju
Ako niste imali sreće i odabrali ste prezrelu lubenicu koja je previše kašasta za jelo, još uvek postoji način da je sačuvate. Isecite je, a zatim zamrznite. Ubacite nekoliko kockica u svoj smuti da biste obogatili ukus, nutritivnu vrednost i hidrataciju. Možete da dodate smrznutu lubenicu drugom voću, ali moj lični favorit je mešanje smrznute kocke lubenice sa malo soka od limete i jednom porcijom limunade bez šećera. To je takva letnja poslastica.
Sok od lubenice
Sok od lubenice, opet sa malo limete, neverovatno rashlađuje tokom vrelog letnjeg dana. Takođe se dobro slaže sa drugim sokovima ako volite mešana pića od sokova.
Koje su prednosti ako se lubenica jede svaki dan?
Lubenica možda nije voće koje ima najviše hranljivih sastojaka, ali ima neke velike nutritivne prednosti. Uopšteno govoreći, možete da kažete koliko je voće i povrće bogato hranljivim materijama tako što gledate njihovu boju. Crvena nijansa lubenice ukazuje na njen visok sadržaj likopena, prirodnog karotenoida. Što je boja dublja i tamnija, to je veći nutritivni sadržaj.
Pre svega, lubenica se sastoji od 92 odsto vode, što je čini veoma hidratantnom. Zbog toga se često preporučuje deci koja su izbirljiva u jelu ili starijim ljudima koji zaborave da piju vodu. Lubenica je bogata likopenom, vitaminima A i C, kalijumom, magnezijumom i antioksidansima koji sprečavaju upale. Pored toga, lubenica sadrži više likopena nego bilo koje drugo sveže voće ili povrće. Likopen je moćan antioksidans za koji se pokazalo da smanjuje rizik od nastanka određenih karcinoma, srčanih bolesti i problema sa vidom.
Međutim, kao što nutricionista Plovman primećuje, jedenje velikih količina lubenice može da ima neke negativne strane, kao što je češće mokrenje. Osim toga, lubenica sadrži mnogo šećera, pa je vredi jesti uz obrok sa proteinima i mastima, što će smanjiti uticaj na nivo šećera u krvi.
Šta se promenilo nakon nedelju dana?
Šarlot Hilton Andersen je primetila da je bolje hidrirana. To je efekat koji možemo skoro odmah da primetimo. Nažalost, druge prednosti ne mogu da se vide "golim okom". Ipak, redovno jedenje lubenice može da smanji rizik od srčanih bolesti i smanji upale u telu. Plod sadrži i supstance koje dugoročno smanjuju rizik. Zbog toga je odlično ne preskočiti lubenicu tokom sezone.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.V.)