Stanje koje je Bobanu Veličković koštalo života: Najveći strah svih trudnica, a malo koja zna 1. znak alarma

Pročitajte koji su faktori rizika, simptomi i da li najopasnija komplikacija u trudnoći koju je imala Bobana Momčilović Veličković, može da se spreči.

MN Press

Damir Mikec i Zorana Arunović osvojili su prvu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu. Tim povodom, šampionka je govorila o srpskoj reprezentativki Bobani Momčilović Veličković koja je preminula 21. juna 2020. godine od eklampsije u trudnoći. Porodila se carskim rezom 1. juna 2020. u Zdravstvenom centru u Zaječaru, imala je dijabetes i tog dana počele su komplikacije. Imala je povišen krvni pritisak, a njen suprug Miroslav Momčilović hitno je doneo magnezijum koji su lekari tražili, jer ga nije bilo u porodolištu. Tada su mu saopštili da Bobana ima eklampsiju, stanje koje može da bude fatalno.

"Neprestano su mi davali informacije da joj je stanje jako teško, da prognoze nisu dobre, ali sam se nadao jer je bila veliki borac. Tog kobnog dana zazvonio je telefon i kad sam video da je pozivni broj 011, ne mogu da vam opišem kako sam se osećao. Moj mozak nije mogao da prihvati tu informaciju. Pozvao sam sestru, koja je pitala: 'Ko ti je to javio?' jer su svi krenuli ka meni da mi saopšte. Ja jedini nisam znao da sam je izgubio. Mislim da je prva saznala Jasna Šekarić. Posle toga ničega se ne sećam", rekao je Bobanin suprug 2020. za magazin "Gloria".

Instagram/bobana.velickovic 

Šta je eklampsija?

Reč je o stanju koje plaši skoro sve trudnice, ali je istina da malo koja zna šta ono uključuje. Eklampsija u trudnoći je najteži oblik toksemije u trudnoći i ugrožava život majke i deteta. U nastavku saznajte koji su uzroci stanja od kojeg je Bobana Momčilović Veličković preminula u 30. godini života.

Eklampsija se javlja kao konvulzija ili koma kod trudnica kod kojih je ranije dijagnostikovana preeklampsija ili hipertenzija. Sama preeklampsija predstavlja značajnu pretnju i za majku i za dete. Razloge za ovakvo stanje treba videti u nepravilnom funkcionisanju posteljice ili neodgovarajućem položaju posteljice u zidovima materice. Sve ovo nestaje odmah nakon porođaja. Sama eklampsija u trudnoći je rezultat nedostatka ili nepravilnog lečenja, a dešava se kada se napadi preklapaju sa preeklampsijom. Nakon porođaja, ako je krvni pritisak i dalje previsok, treba tražiti druge uzroke jer ova abnormalnost sigurno nije uzrokovana preeklampsijom.

Eklampsija u trudnoći se statistički javlja u jednom slučaju na 1.600 trudnoća. Pojavljuje se ne ranije od dvadesete nedelje trudnoće. Najčešće je uzrokovana faktorima kao što su vazospazam, cerebralna hipoksija ili edem, srčani ili moždani udar, kao i hipertenzivna i metabolička encefalopatija.

Preeklampsija i eklampsija - simptomi

Važno je jasno shvatiti da eklampsiji uvek prethodi preeklampsija, a obično je prvi uznemirujući simptom tokom trudnoće povišen krvni pritisak. Doktor vrši dva nezavisna merenja. Ako je sistolni krvni pritisak veći ili čak jednak 140 mm HG, a dijastolni krvni pritisak 90 mm i ovaj rezultat se ponovi u roku od nedelju dana, može se postaviti dijagnoza preeklampsije. Ako je žena ranije bolovala od hipertenzije, dijagnoza više nije jasna i rade se dalje pretrage.

Faktori koji mogu da potvrde preeklampsiju uključuju proteine u urinu, smanjenje trombocita u krvi, povećanje nivoa kreatinina, poremećaje vida, a ponekad i plućni edem, ali treba imati na umu da edem nije neuobičajen tokom trudnoće. Da bi se postavila dijagnoza u ovom slučaju, mora nekoliko simptoma da se pojave odjednom.

MNPress 

Česti simptomi preeklampsije su povišen krvni pritisak, oticanje lica i šaka, glavobolje, pojačano dobijanje na težini, intenzivna mučnina i povraćanje, problemi sa vidom (uključujući i epizode gubitka vida ili zamućenog vida), tegobe sa uriniranjem, bolovi u stomaku, naročito u gornjem desnom kvadrantu.

Eklampsija u trudnoći - faze bolesti

Razvoj bolesti može da se podeli u četiri faze. U prvoj žena gubi svest. Tada mogu da se primete i vibracije mišića lica i nistagmus. Sledeća faza je pojava toničnih kontrakcija, koje ne traju duže od jednog minuta i zaustavlja se respiratorna funkcija, a istovremeno dolazi do teške hipoksije. Treća faza su klonične kontrakcije, koje ne traju duže od dva minuta, ali zahvataju mišiće trupa, lica i udova. Ponekad postoji i pena na ustima. Poslednja faza je koma, koja može da traje nekoliko sekundi, ali može da se razvije i u trajnu komu.

U svim ovim fazama javljaju se glavobolje i poremećaji svesti. Pacijent često ima problema sa vidom. Postoji i bol u epigastriju, a ponekad i mučnina. Međutim, ako koma traje duže od šest sati, dođe do veoma visoke temperature ili ako lekar nađe simptome abrupcije placente, to je znak da je situacija veoma ozbiljna, pa čak i da ima lošu prognozu.

Preeklampsija i eklampsija - lečenje

Kako će lekar postupiti, zavisi od trenutnog stanja žene i njenog nerođenog deteta, kao i od stepena ugroženosti njihovog života i zdravlja. Prvi faktor koji utiče na proceduru je gestacijska dob (vreme proteklo od početka zadnje menstruacije) i faza razvoja fetusa. Jedini efikasan metod za uklanjanje pretnje je prekid trudnoće. Čak i ako je dijagnostikovana bolest i trudnoća je dostigla 37. nedelju, lekar odlučuje da izazove porođaj ili izvrši carski rez. Ako je bolest teška, trudnoća se prekida čak oko 34. nedelje.

Da li preeklampsija može da se spreči?

Ako je žena u prethodnoj trudnoći bolovala od preeklampsije, ona mora da bude obuhvaćena preventivnim merama od trenutka kada se dijagnostikuje sledeća trudnoća. Ako je, pored toga, ranije došlo do prevremenog porođaja kao posledica preeklampsije, to je svakako trudnoća visokog rizika i treba odmah započeti preventivnu terapiju. Uključuje uzimanje acetilsalicilne kiseline tokom prvog trimestra trudnoće. Međutim, sve žene treba upozoriti da same ne uzimaju acetilsalicilnu kiselinu. Samo lekar može da preporuči takvu terapiju.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"CARSKI REZ NIJE ZAMENA ZA PRIRODNI POROĐAJ, VEĆ NUŽNO ZLO!" Ginekolog: 99 odsto žena može i treba da se porodi prirodnim putem   kurir televizija