Radmila je dobila znak upozorenja za moždani udar: Pojavi se iznenada i traje nekoliko minuta na rukama i nogama

Glumica Radmila Živković preminula je u 72. godini u Beogradu, a pre pet godina imala je zdravstvene probleme.

YouTube/ K1 Televizija/printscreen

Glumica Radmila Živković preminula je u 72. godini u Beogradu. Pre pet godina, filmska, pozorišna i televizijska glumica, provela je sedam dana u bolnici Sveti Sava. Tada je Bojana Bambić, Radmilina ćerka, otkrila da je glumica uoči predstave doživela "prolazno moždano oštećenje praćeno neurološkim ispadima koji se brzo i potpuno povlače".

"On najčešće prethodi moždanom udaru i jedan je od ozbiljnih singala da se treba više posvetiti zdravlju. Na sreću, svi su reagovali brzo i profesionalno i mama je narednih sedam dana provela u bolnici Sveti Sava na svim mogućim ispitivanjima, koja su se pokazala da je sve u najboljem redu. Oporavlja se i po savetima doktora izbegava stres i nerviranje. Kažem joj da sada mora da vodi život u balonu, bez negativnih spoljnih uticaja i da rešava sudoku", rekla je tada Bojana Bambić za "Gloriju".

Signal da ste u opasnosti od moždanog udara

Trajno oštećenje mozga, invaliditet, pa čak i smrt moguće su posledice moždanog udara. Iako se pojavljuje iznenada i ne boli, ponekad "šalje" signal upozorenja. Ovo je tzv. TIA. Pojavljuje se nekoliko dana ili nekoliko sati ranije i obično traje samo nekoliko minuta. TIA ne izaziva trajno oštećenje, ali kada se pojavi, hitan odlazak kod lekara je imperativ. Šta je TIA i kako ga prepoznati?

Znak upozorenja budućeg moždanog udara je TIA (prolazni ishemijski napad). Obično traje nekoliko minuta. Većina simptoma nestaje u roku od sat vremena, ali mogu da traju i do 24 sata, iako je to retko, objašnjava Mayo Clinic. TIA je privremeni period simptoma koji podsećaju na rani moždani udar (zbog toga se često naziva mini moždani udar). Simptomi mogu da uključuju iznenadni početak:

  • Slabosti, utrnulosti ili paralize lica, ruke ili noge, obično na jednoj strani tela
  • Nejasan/iskrivljen govor ili teškoće u razumevanju drugih
  • Slepilo na jedno ili oba oka ili dvostruki vid
  • Vrtoglavicu ili gubitak ravnoteže ili koordinacije

Prema klinici Mayo, može da se desi da osoba ima više od jedne epizode ​​TIA, a simptomi koji se ponavljaju, mogu da budu slični ili različiti u zavisnosti od toga koja oblast mozga je zahvaćena. Procenjuje se da će otprilike jedna od tri osobe sa TIA doživeti moždani udar, otprilike polovina u roku od godinu dana nakon što se TIA dogodi.

Ako sumnjate na TIA, brzo pozovite Hitnu pomoć

Za razliku od moždanog udara, efekti TIA nisu trajni (nema trajnog oštećenja mozga), ali se prolazni ishemijski napad takođe tretira kao hitna medicinska pomoć. Čim posumnjate na TIA, pozovite hitnu pomoć što je pre moguće. Kao što smo spomenuli, može da prethodi nastanku moždanog udara. Rizik je još veći ako su se simptomi TIA pojavili nekoliko puta u poslednje vreme.

Istraživanja pokazuju da je najveći rizik od moždanog udara nakon TIA kod pacijenata starijih od 60 godina sa hipertenzijom, dijabetesom i kada pate od poremećaja govora ili slabosti mišića. Ukratko, brzo prepoznavanje i lečenje TIA je takođe način da se spreči ozbiljan moždani udar i njegove razorne posledice.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Načelnik Klinike za neruologiju VMA o rizicima moždanog udara  Kurir televizija