Zdravlje

ŠTA JE "NORMALAN" BOL U STOMAKU, A ŠTA RAZLOG ZA ODLAZAK KOD LEKARA: Žene, da li vam se ovo dešava tokom ciklusa?

Autor Nataša Petrović

Bolovi u donjem delu stomaka uobičajeni su tokom menstruacije, ali evo koji simptomi bi mogli da budu znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

"Normalan" odnosno uobičajen bol u stomaku tokom menstruacije može se rešiti tabletom protiv bolova (ukoliko baš ne možete da izdržite bol), ali simptomi poput mučnine, bola u donjem delu leđa ili nogama, krvarenje kada vam nisu "oni dani", mogu biti signali endometrioze - prisustva tkiva sluzokože materice van šupljine materice, odnosno izrasline na materici.

Dr Lara Brajden ističe da je upozoravajući signal ukoliko tokom menstruacije povraćate ili imate jake bolove, i da bi u tom slučaju trebalo da se obratite lekaru.

"Menstrualni bolovi su uobičajeni tokom prvog i drugog dana ciklusa, ali ne pre i posle toga. Dakle, obratite pažnju na vreme kada vas boli stomak. Takođe, uobičajeno je da vas stomak tokom menstruacije boli u donjem delu, bliže materici. Nije 'normalno' ukoliko vas boli i gornji deo stomaka, donji deo leđa ili noge", naglašava dr Brajden.

Još neki od simptoma koji signaliziraju da nešto nije u redu su: bol tokom ili nakon seksualnog odnosa, krvarenje između dve menstruacije.

"Bol tokom ili nakon seksa koji bi se mogao opisati kao 'probadanje' znak je da treba da posetite lekara. Isto važi i ukoliko krvarite pre ili posle ciklusa", ističe dr Brajden.

Brajden naglašava da i genetika igra važnu ulogu - "bez obzira na to što žene u vašoj porodici imaju bolne menstruacije, nemojte to uzimati zdravo za gotovo, već idite na lekarski pregled", savetuje ona.

Svi ovi simptomi koji ne se ne svrstavaju u uobičajene menstrualne bolove mogu biti signal da žena ima endometriozu, zdravstveno stanje koje se teško dijagnostifikuje, a stručnjaci još uvek nisu sigurni šta ga tačno uzrokuje. Izrasline na materici u većini slučajeva ne mogu se ukloniti drugačije, osim hirurškim putem.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi