"POLITIKA JE POLITIKA..."

MOMAK SA KOSOVA I METOHIJE ADUT FINSKE PROTIV SRBIJE! Pitali smo ga za POREKLO, evo šta nam je odgovorio (VIDEO)

Autori Milutin Vujičić Nikola Lalović

Edžon Mahuni je već imao dobru partiju protiv Srbije u kvalifikacijama za Eurobasket, a naši reprezentativci će morati da obrate pažnju na njega i u ponedeljak. /Od izveštača MONDA sa Eurobasketa Nikole Lalovića/

Izvor: MONDO/Nikola Lalović

Finska je u petak izgubila najdramatičniju utakmicu 1. kola Eurobasketa protiv Izraela, i to posle produžetka, ali uspeli su da se "saberu" i da dan kasnije "iskale bes" na Poljskoj. Bili su više nego ubedljivi i slavili su 89:59, čime su zakomplikovali sitauciju u grupi u kojoj se nalazi Srbija...

Fince su do važne pobede predvodili Salin (18 poena) i Markanen (17), ali vrlo važan doprinos dao je i Edžon Mahuni. Košarkaš poreklom sa Kosova i Metohije proveo je na terenu 17 minuta, ali je za to kratko vreme postigao dve važne trojke i zabeležio ukupno osam poena, a uoči meča sa Srbijom na Eurobasketu - bio je voljan da se zaustavi i prozbori koju reč i sa reporterom MONDA u Pragu.

"Igrali smo našu igru danas i izašli smo sa drugim mentalitetom u odnosu na meč sa Izraelom. Biće teško protiv Srbije, ali imamo dan da se spremimo i pokušaćemo da pobedimo", rekao je nasmejani Mahuni, kome ovo neće biti prvi duel sa "orlovima" pošto je bio na parketu protiv Srbije i u kvalifikacijama za Eurobasket. 

Edžon Mahuni je inače rođen 1998. godine u Finskoj, a njegov otac Besim Mahuni je inače košarkaški trener, koga se stariji ljubitelji košarke sa ovih prostora možda sećaju i iz vremena dok je nastupao za Prištinu. Hoće li zbog "istorije" imati i posebnu motivaciju kada bude istrčao na parket protiv Srbije?

"Politika je politika, a sport je sport. Uvek je poseban osećaj igrati protiv Srbije. Pričao mi je otac o Jugoslaviji, često pričamo o balkanskoj košarci...", poručio je Mahuni nakon susreta u kome su Finci "štedeli" nosioce za Srbiju.

Srbija i Finska se inače sastaju u ponedeljak u 21 čas, a mnogi smatraju da će se upravo u ovom duelu odlučiti pobednikg grupe "D". Srbija je slavila u prvom kolu protiv autsajdera Holandije, dok nas danas već od 17.30 očekuje znatno komplikovaniji meč sa Češkom koji možete pratiti na MONDU od 17.30. Ukoliko kasnije danas Izrael savlada Holanđane, samo će još oni imati maksimalan skor poput nas.