ŠTA VI KAŽETE?

TREBA LI SRBIJI STRANAC U REPREZENTACIJI? Španiji doneo medalju, "orlovi" odolevaju - da li je to REŠENJE? (ANKETA)

Autor Nemanja Stanojčić

Da li je rešenje za srpsku košarku dovođenje naturalizovanog igrača? Podeljena su mišljena u srpskoj javnosti...

Izvor: mn press/mondo/uroš arsić/stefn stojanović

Da li bi Srbija bila u finalu Eurobasketa da je imala nekog svog Lorenca Brauna? Bivši plejmejker Crvene zvezde odveo je Španiju do borbe za zlato pobedom protiv Nemačke i to je pokrenulo ponovo istu temu širom Evrope, a posebno u Srbiji - da li je "orlovima" potreban stranac? Kako bi na to reagovali navijači i da li bi to bilo prihvatljivo?

Videli smo primere toga u regionu. Džejlen Smit u Hrvatskoj, Kendrik Peri u Crnoj Gori, Majk Tobi u Sloveniji, Džon Roberson u Bosni i Hercegovini, spomenuti Braun u Španiji. Reprezentacija Srbije je jedna od retkih koja se protivi tome i koja za sada odoleva naturalizaciji stranih košarkaša. Šta vi kažete na to, da li biste prihvatili ako bi donelo uspeh? Glasajte u anketi MONDA koja se nalazi u ovom tekstu...

Za nacionalni tim Srbije u ovom trenutku može da igra nekoliko košarkaša koji imaju pasoš. Kevin Panter (Partizan), Čarls Dženkins (FMP), Markus Pejdž (Obradoiro), Dilan Enis (Galatasaraj), dok svakako postoji mogućnost da neko drugi, za koga se proceni, može da postane reprezentativac Srbije. Neko od nabrojanih bi u teoriji mogao da obuče dres srpskog tima, ali da li bi to publika prihvatila? Dženkins je direktno rekao da bi odbio taj poziv. "Ne bih igrao za Srbiju ni da me pozovu, slali su mi poruke na društvenim mrežama tim povodom, ali vaša zemlja ima pregršt talentovanih igrača koji rastu, razvijaju se i treba da dobiju šansu. Ne bih voleo da se nađem u takvoj situaciji", rekao je Čarls za MONDO.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


Prethodno je veliku pažnju u srpskoj javnosti privukla izjava legendarnog košarkaša Žarka Paspalja koji se zalaže za stranca u državnom timu, pa je upravo nekoliko nedelja pred Eurobasket govorio o tome.

"Potreban nam je kvalitetan stranac, koji može da napravi razliku. Da smo ga imali možda bi osvojili na nekom takmičenju i zlato umesto srebra. Mislim da nam je potreban na poziciji četiri, koja je kritična za nas. Međutim, mi tu kartu nismo iskoristili. Imate primer u ženskoj reprezentaciji, gde smo ostvarili nekoliko sjajnih rezultata sa stranim igračicama. I niko nije rekao da su one osvojile medalju, već reprezentacija Srbije. Imate sjajan primer u Sloveniji, koja je došla do istorijskih rezultata uz pomoć stranaca. Situacija je ozbiljna i mora što pre da se reaguje. Rezultati reprezentacije su direktno povezani sa interesovanjem dece za košarku u Srbiji", zaključio je Žarko Paspalj u jednom intervjuu.

Na to je reagovao ubrzo i Igor Rakočević, takođe još jedan proslavljeni reprezentativac, koji se ne slaže da Srbija treba da dovede stranca: "Ako strancem podrazumevamo nekoga ko je odigrao godinu-dve u Srbiji ili nekoga ko nema nikakve veze sa našom zemljom, nisam za to da igra za reprezentaciju. Šta ako FIBA odluči za par godina da dozvoli dva stranca? Kakav je to nacionalni tim onda? Radije bih da budemo osmi bez stranca", napisao je Rakočević na Tviteru.

Imali smo primere stranaca u ženskoj košarkaškoj reprezentaciji, prvo Danijel Pejdž, pa onda Ivon Anderson i jedna i druga donele su kvalitet i pomak u igri. Jasno je da bi igrač poput recimo Pantera doneo opciju više u napadu, poene u rukama, možda bi sa njim na parketu pala i Italija na Eurobasketu. Naravno, sve to je u domenu teorije, ali bliže se kvalifikacije za Mundobasket i novembarski "prozor", izvesno je da neće biti NBA i evroligaških igrača, a poznato je da je plasman na Svetsko prvenstvo ugrožen i da su potrebne sve četiri pobede do kraja za siguran prolaz. Da li biste prihvatili stranca, ako to znači plasman na planetarno takmičenje?

Naravno, jasno je da je to odluka Svetislava Pešića i košarkaškog saveza i da su oni ti koji bi morali da prelome o ovom koraku. Mada, u isto vreme tu je i reakcija navijača. Sa ili bez stranaca? Kažite nam vaš stav...