Radomir Antić će zauvek ostati u srcima navijača Atletiko Madrida.

Jedan od najboljih srpskih trenera svih vremena, koji je preminuo u ponedeljak, ostavio je neizbrisiv trag u španskom fudbalu. Jedini je u istoriji koji je vodio tri najveća španska kluba, ali je bez sumnje najveći uspeh ostvario na "Visente Kalderonu".

"Mister" je preuzeo Atletiko Madrid u leto 1995, nakon što su sezonu završili na 14. mestu, a u svojoj prvoj godini na klupi "jorgandžija" doneo im je ni manje ni više nego "duplu krunu".

Atletiko Madrid je igrao sjajno u takmičarskoj 1995/96, završio je na tabeli ispred Valensije i Barselone, Real Madrid je bio recimo tek peti, dok su u finalu Kupa Kralja osvojili trofej pobedivši Katalonce golom Milinka Pantića.

Upravo je srpski fudbaler bio jedan od ključnih u šampionskom pohodu Atletiko Madrida, a zanimljiva je priča o tome kako je uopšte stigao na "Kalderon".

U nedavnoj ispovesti za sajt "Coaches Voice", Pantić je otkrio da su se mnogi iznenadili kada je Antić tražio od rukovodstva da dovede 29-godišnjeg fudbalera iz grčkog Panionisa, ali da je to na kraju pokazano kao pravi potez...

"Moj potpis za Atleti je bio sudbina, priča o kojoj bi trebalo napraviti film", počeo je Pantić.

"Sve je počelo u Partizanu gde je jedan od trenera bio i Radomir Antić, koga sam zvao 'Maestro'. Posle nekog vremena otišao je u Španiju, tada u Saragosu, dok sam ja potpisao za grčki Panionios. Pozvao me je kada sam bio u Grčkoj, hteo je da zna kako mi ide… Rekao sam da je sezona 1994/95 za mene bila najbolja u karijeri: 20 asistencija i 17 golova, a pre nego što sam završio sledeću rečenicu tražio je da mu pošaljem snimke mojih nastupa".

"'Šefe, to će biti jako teško, niko to ovde ne čuva', odgovorio sam mu…".

Milinko Pantić transfer Atletiko Madrid priča Radomir Antić trener
MN Press 

"Posle nekog vremena kada sam otišao da igram u Atinu sreo sam jednog grčkog novinara koji je radio na državnoj televiziji i s kojim sam bio u dobrim odnosima. Palo mi je na pamet da ga pitam da li bi možda mogao da nađe neke moje snimke, a on je odlučio da napravi 'hajlajtse' iz sve četiri moje sezone u Grčkoj. Svidelo mi se kako je to ispalo i poslao sam Antiću…".

"Nisu prošla dva dana, zove me Antić i kaže da ne potpisujem ni za koga pošto mi je rekao da pregovara sa nekoliko timova i da će doći po mene".

"Imao sam još godinu dana ugovora sa Panioniosom, klub je hteo da produži… Tu su bile i dve ponude, jedna iz Belgije i jedna iz Francuske, dok Antić u to vreme ništa još nije potpisao sa Atletiko Madridom, samo su pričali i ništa konkretno se nije desilo. Zato sam otišao na pripreme sa Panioniosom - najteže u mojoj karijeri. Imali smo trenera Rumuna, koji je osvojio Kup šampiona sa Steauom… Bilo je lepo, ali teško. Triput dnevno smo trenirali. U pola priprema sam saznao da je Antić ipak potpisao za Atletiko Madrid".

"I onda su krenula imena svaki dan u medijima koga će dovesti. Prvi je bio Robert Prosinečki, ako nije on - onda se pričalo o Encu Skifu. Toliko imena, ali nijedno moje, a Antić nije zvao. Međutim, kada sam se vratio kući sa priprema kontaktirao me je sa jasnom porukom: 'Potpisaćeš za Atletiko!'".

"Odjednom se sve ubrzalo. Prvo što sam pomislio bilo je šta ću sa Panioniosom, tamo sam bio glavni igrač i imao sam godinu dana ugovora. Zvao sam predsedika, a on je kao dete plakao da ostanem".

MN Press MN Press


"'Predsedniče, moram da se dokažem. Znam kakav je Hesus Hil (predsednik Atletika prim. aut.) i šta se priča o njemu, ali moram da se dokažem, mislim da sam vredan toga'. Imao sam jednostavno potrebu za tim, bio sam znatiželjan da li mogu da igram na tom nivou. Kada sam došao u Partizan sa 19 bio sam jedan od najvećih talenata u zemlji, ali iz nekog razloga nisam uspeo koliko je trebalo, a trebalo mi je da pokažem sebi i drugima da sam igrač za veliki tim".

"Imao sam 29 godina kada sam potpisao za Atletiko u leto 1995. Možda malo kasno, ali to su bile divne tri godine, posebno prva u kojoj smo osvojili duplu krunu...".

Čitav intervju koji je Milinko Pantić, čovek koji je svoju "drugu mladost" proživeo u dresu Atletiko Madrida (bio i najbolji strelac Lige šampiona), dao za sajt "Coaches Voice", u kom je govorio i o svom budućem trenerskom putu, možete pročitati OVDE.