Đenara Gatuza većina pamti kao bespoštednog igrača Milana gde je igrao sa brojnim legendama poput Maldinija, Pirla, Ronaldinja, Ronalda...

Popularni Rino je, međutim, na početku karijere nosio i dres Rendžersa, a u Škotskoj je svlačionicu delio sa još jednom legendom, Polom Gaskojnom.

Čuveni Gaza bio je noćna mora za sve mlade igrače koje je često znao da maltretira, ali je istovremeno bio taj koji im je najviše pomagao da se uklope.

To potvrđuju i reči Gatuza, koji se prisetio svojih početaka u Glazgovu, u koji je stigao 1997. iz Peruđe kao devetnaestogodišnjak

"Prvog dana u Glazgovu Pol Gaskojn mi se pos*ao u čarape. Otišao sam da se tuširam i on je to iskoristio, a kada sam se vratio osetio sam užasan smrad", ispričao je Gatuzo.

Na "Ajbroks" ga je doveo Valter Smit, trener Rendžersa koji se oduševio mladim Italijanom na jednom omladinskom turniru u Francuskoj, toliko da je Gatuzo, koji je dotad odigrao samo 10 utakmica u seniorskom fudbalu, dobio četvorogodišnji ugovor.

Smit je obavio pravi "šoping" u Italiji i istog leta doveo Lorenca Amoruza iz Fiorentine, Serđa Porinija iz Juventusa i Gatuzovog saigrača iz Peruđe, Marka Negrija.

Iako je uz sebe imao pravu malu italijansku koloniju u Glazgovu, mladom Italijanu nije bilo lako u prvim danima u Škotskoj, jer nije govorio engleski, a niko osim Pola Gaskojna nije bio raspoložen da obavlja ulogu prevodioca.

Bila je to prva Gatuzova "greška"...

Već na prvim treninzima Rino je "gazio" sve ispred sebe, išao bez pardona pa su se njegovi saigrači zapitali kakvu je to zver Smit doveo.

Primetio je to i trener škotskog tima pa je želeći da sačuva jednog svog igrača koji je već bio povređen zamolio Gaskojna da kaže Gatuzu da se malo smiri.

Popularni Gaza nije propustio priliku i uradio je potpuno suprotno rekavši Gatuzu da šef hoće da nastavi istim intenzitetom ako želi mesto u timu.


Legendarni Englez nije propuštao priliku da smesti Gatuzu, a poznata je i ona anegdota kada je Gaza odveo mladog Italijana kod krojača i rekao mu da izabere sedam, osam odela i da će to klub da plati.

Nakon što je Gatuzo napravio račun od 10.000 funti shvatio je da klub nema nikakav dogovor sa krojačem. Rino se našao u "nebranom grožđu", ali je na kraju Gaza ipak sve platio.

Gatuzo se vrlo brzo uklopio u škotski fudbal, koji mu je zbog stila igre savršeno odgovarao.

"Obožavam britanski fudbal, tu moraš 90 minuta da trčiš 100 odsto. U Italiji kada uđeš u duel igrači se odmah žale sudiji, Škoti to ne rade",
rekao je Gatuzo.

Debitovao je na startu sezone 1997/98 odigravši poslednjih deset minuta u pobedi 3:1 protiv Hartsa, ali svojom požrtvovanom igrom vrlo brzo je osvojio publiku na "Ajbroksu" i dobio nadimak "Hrabro srce".

Dok je Negri davao golove, a Gaskojn i Mekal imali potpunu slobodu, Gatuzo je obavljao prljavi posao iza njih i izgradio sebi svojstven stil po kojem će biti kasnije prepoznatljiv.

"Naučili su me da budem agresivan i lojalan. Ja nisam zvezda, ja sam igrač koji daje svaki atom snage za tim. To je nešto što mi je usadio Volter Smit u Rendžersima",
izjavio je Gatuzo i dodao da je Smit imao najveći uticaj u njegovoj karijeri.

"Kada sam igrao za Peruđu nisam bio dovoljno mentalno snažan da izađem na teren bez straha da ću pogrešiti. Ali kada sam došao u Škotsku, sve je bilo drugačije. Glazgov je mesto gdje sam postao profesionalni fudbaler".

Iz Glazgova je otišao nakon 15 meseci bez osvojenog trofeja i nakon svađe sa novim trenerom Dikom Advokatom koji ga je forsirao na poziciji desnog beka, ali će Gatuzo kasnije u karijeri osvojiti praktično sve.

Dve titule prvaka Italije, dva trofeja Lige šampiona, klupsko prvenstvo sveta, kao i titula svetskog  prvaka sa reprezentacijom Italije samo su neki od trofeja fudbalera kome na početku karijere nisu predviđali velike uspehe.

"Mislim da niko od igrača Rendžersa ne bi ni jedan peni uložio na to da će on postati onakav igrač", prokomentarisao je Brajan Laudrup, njegov saigrač iz Glazgova.