Ljubiša Tumbaković poslednji put u medijima govorio je pre tačno dva meseca, nakon ubedljive pobede protiv Rusije (5:0), a jasan signal da ćemo se rastati sa njim bio je kada nije prokomentarisao žreb za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

Podneo je izveštaj Fudbalskom savezu Srbije i ubrzo potom je odlučeno da dođe do njegove smene, a u međuvremenu još nije imenovan njegov naslednik.

Njegov mandat na klupi reprezentacije Srbije obležiće na kraju poraz protiv Škotske u finalu baraža za odlazak na EURO, a u razgovoru za jutarnji program "Nova S" televizije kazao je da je iza njega turbulentnih godinu i po dana u kojima nije imao dovoljno vremena.

"Od tih godinu i po - deset meseci nisam video igrače, samo smo se čuli telefonski, čak nisam mogao da otputujem i da ih vidim", rekao je Tumbaković.

"Imali smo samo šest okupljanja i to je premalo".

Klupu reprezentacije Srbije napušta posle 16 utakmica tokom kojih je ostvario šest pobeda, pet remija i tri poraza, a ističe da je stanje bolje sada nego kada je došao.

"Ja nisam razočaran, ponosan sam šta sam uradio. Ovo sve govorim gledajući od zatečenog stanja kada sam došao do poslednje utakmice protiv Rusije. Ceo stručni štab je profesionalno pristupio poslu, a ovo je proces koji traži vreme", objasnio je Tumbaković i rekao da "ne može nijedan trener nešto da napravi u tako kratkom periodu".

Ljubiša Tumbaković.
MN Press 

Objasnio je da je insistirao na tome da se reprezentacija približi narodu, a narod reprezentaciji, ali da to nije sve u njegovoj moći.

"Ideja je bila da napravimo model reprezentativca Srbije i prepoznatljivost u igri, sve je to tražilo posebno vreme, a mi ga nismo imali", rekao je Tumbaković i još jednom ponovio svoj utisak o sopstvenom selektorskom mandatu.

"Ponosan sam na nešto što je ostvareno, osim tog rezultata protiv Škotske. Ništa se ne bi promenilo i da smo mi dobili Škote...".

Bivši selektor je dodao i da se "ljudski dogovorio s rukovodstvom saveza da se raziđu", nije želeo da govori ko bi bio njegov idealan naslednik, a dodao je da je kod nas prirodno da se "krivac za neuspeh uvek traži u treneru".

"Ja sam to prevazišao, mene to ne zanima, pričam generalno o srpskom fudbalu. Ja suštinski mislim da nisam krivac, ali je normalno da je trener krivac kad ne dođe do rezultata. Ja nisam ni počeo taj ciklus takmičenja i nemam taj problem da to prihvatim, imam ideju samo da saopštim šta je napravljeno i da sam ponosan na to".

Tumbaković veruje i da će narednom selektoru biti lakše nego što je njemu, a dodao je i da je samo potreban "stručni autoritet".

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.