Na današnji dan, 29. marta 2008. godine u Beogradu je preminuo Rajko Mitić, legendarni reprezentativac Jugoslavije i jedan od najvećih fudbalera u istoriji Crvene zvezde.

Prošlo je tačno 13 godina otkako nas je napustio Čika Rajko, prva Zvezdina zvezda i čovek kojeg su u jugoslovenskom fudbalu svi obožavali i poštovali.

Rajko Mitić je za svog veoma živopisnog života uspeo da ostvari mnogo toga. Bio je igrač predratnog BSK-a, potom je postao prvi kapiten novoosnovane Crvene zvezde sa kojom se naosvajao silnih trofeja, a kasnije je bio i kapiten i selektor reprezentacije Jugoslavije. I to vrlo uspešno.

Zvali su ga džentlmenom u kopačkama i za života je postao legenda jugoslovenskog fudbala. Ali jedna stvar iz Mitićeve biografije je posebno interesantna i o njoj se malo zna.

Bilo je to kada je kao kapiten povukao Crvenu zvezdu sa utakmice u Splitu u Prvoj ligi Jugoslavije posle skandala koji se u državi tog doba brže-bolje zataškavao. Zbog tog poteza su i on i igrači Crvene zvezde bili žestoko kažnjeni...

RAJKO MITIĆ - SINONIM ZA CRVENU ZVEZDU

Ali krenimo redom. Mitić je fudbal počeo da igra u Košutnjaku, a 1938. godine postao je igrač BSK-a. Za prvi tim slavnog predratnog kluba je debitovao 1940. godine u prijateljskom meču protiv zemunskog Viteza, kada je u pobedi 7:3 postigao čak pet golova.

Već tada je postalo jasno da ovaj mladić poseduje ogromni kvalitet i potencijal. Ipak, usledio je Drugi svetski rat koji je samo malo odložio njegov razvoj u prvoklasnog fudbalera.

Kao borac inžinjerske brigade Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) nastavio je da igra fudbal od 1944. godine, da bi po osnivanju Crvene zvezde 4. marta 1945. postao njen prvi kapiten.

Rajko Mitić, kapiten Crvene zvezde, prima pehar Maršala Tita, za osvajača Kupa Jugoslavije. Pehar predaje general major Miloš Zekić 1958. godine.
MN Press - arhiva Rajko Mitić, kapiten Crvene zvezde, prima pehar Maršala Tita, za osvajača Kupa Jugoslavije. Pehar predaje general major Miloš Zekić 1958. godine.

Od tada je Rajko Mitić postao sinonim za Crvenu zvezdu i ne čudi da se krajem 2014. klub iz Ljutice Bogdana svom velikanu odužio nazivanjem stadiona njegovim imenom.

Za Zvezdu je nastupao od 1945. do 1958. godine, kada je već bio u 36. godini, i za to vreme je na 294 zvanične utakmice kao napadač postigao 109 golova. Računajući sve utakmice, na 572 meča je 262 puta bio strelac.

Sa Zvezdom je osvojio čak devet trofeja - pet puta je bio prvak Jugoslavije (1951, 1953, 1956, 1957. i 1959. godine), a osvajao je i četiri Kupa Jugoslavije (1948, 1949, 1950. i 1958. godine).

USPESI U DRESU JUGOSLAVIJE

Fahrudin Jusufi, fudbaler Ajntrahta iz Frankfurta, i Rajko Mitić, selektor Jugoslavije.
MN Press - arhiva Fahrudin Jusufi, fudbaler Ajntrahta iz Frankfurta, i Rajko Mitić, selektor Jugoslavije.

I njegova reprezentativna karijera je bila izvanredna. Za nju je debitovao već 1946. godine, na prvi Dan pobede 9. maja protiv Čehoslovačke u Pragu (2:0). Do 1957. je u dresu nacionalnog tima nastupio 59 puta i u 32 navrata tresao mreže rivala.

Bio je dvostruki olimpijski vicešampion, 1948. i 1952. godine, a upravo na tom drugom turniru u Tampereu je uz Branka Zebeca sa sedam golova bio najbolji strelac Jugoslavije.

Nastupio je i na dva Svetska prvenstva (1950. i 1954. godine) i to u vreme kada je Jugoslavija uvek "pucala" visoko. Te 1950. u Brazilu nam je zamalo izmakao plasman u finalnu grupu turnira, kada je Jugoslavija izgubila od odmaćina 2:0. Upravo taj meč protiv Brazila je Mitiću ostao u ružnom sećanju jer na njemu nije ni nastupio.

Pred početak utakmice, Mitić je na izlaznom stepeništu u podzemnom hodniku naglo podigao glavu i temenom udario u gvozdeni poklopac koji je zatvarao izlazak na teren. Zbog velike rasekotine na glavi i krvarenja je morao da zatraži lekarsku pomoć, a kako u to vreme nije bilo izmena, Jugoslavija je utakmicu počela sa 10 igrača. Mitić vodeći gol Brazila u 3. minutu meča nije ni video...

Poslednji meč za Jugoslaviju odigrao je 1957. protiv Rumunije (1:1), a već naredne godine dogodilo se čuveni događaj iz Splita koji su tadašnje vlasti želele da zataškaju.

MITIĆEVO POVLAČENJE ZVEZDE SA UTAKMICE

Početkom aprila 1958. godine, Crvena zvezda je igrala prvenstvu utakmicu na gostovanju protiv Splita. Tih godina, Zvezda je redovno gubila mečeve od klubova iz ovog grada, pa je tako bilo i ovom prilikom - ali na vrlo neobičan način za to vreme.

Histerična publika u Splitu je napravila sulud potez, kada je neko bacio kamen koji je pogodio legendarnog Boru Kostića u glavu.

Rajko Mitić, veteran Crvene zvezvde u Media centru na stadionu Crvene zvezde 2005. godine.
MN Press - arhiva Rajko Mitić, veteran Crvene zvezvde u Media centru na stadionu Crvene zvezde 2005. godine.

Kostić je krvav pao na travu, a posle određenog vremena se pridigao i to sa čalmom od zavoja na glavi.

"Zatim se desilo ono što niko nije očekivao. Zvezdin kapiten Rajko Mitić postrojio je igrače na centru, pozdravili su zabezeknutu publiku i – napustili teren. Utakmica je bila prekinuta. Disciplinski sud sastao se ekspresnom brzinom i kaznio sve igrače koji su napustili teren sa mesec dana zabrane igranja, a Rajko je kažnjen sa tri meseca, pa su ga kasnije "pomilovali", tako da je i on dobio mesec dana pauze. Ne mogu da se setim da li je i Split bio kažnjen, ali ako i jeste, kazna je bila simbolična", prisećao se Milan T. Jovanović za "Politiku" 2019. godine.

Mitić nije želeo da se njegova ekipa takmiči u takvom nesportskom ambijentu, povukavši potez koji je u ono vreme iziskivao naročitu hrabrost. Split je slavio 3:0 par-forfe, a Zvezda je sledeće prvenstvene i kup utakmice morala da igra sa rezervnim timom.

"Opisani događaj bio je brže-bolje zataškan, kao i još nekoliko sličnih koji su se kasnije dogodili u vreme tzv. Titove Jugoslavije i – opet u Splitu", zabeležio je Jovanović za "Politiku".

rajko mitic sinonim crvena zvezda legenda godisnjica smrti jugoslavija bora kostic kamen u glavu
MONDO/Stefan Stojanović 

Rajko Mitić je po završetku karijere 1958. godine bio član stručnog štaba Crvene zvezde od 1960. do 1966. godine. Te godine postaje selektor Jugoslavije i na tom mestu ostaje do 1970.

Upravo je sa Mitićem na mestu selektora naša reprezentacija ostvarila jedan od najvećih uspeha u istoriji, kada je 1968. godine po drugi put postala vicešampion Evrope, posle poraza u ponovljenom meču finala protiv Italije.

Zanimljivo je da je tokom igračke karijere Rajko Mitić pisao komentare za list "Sport", a po završetku karijere je bio i kolumnista čuvenog sportskog časopisa "Tempo".

Za njega se govorilo da je bio vrlo elokventan, gospodskih manira i bez mrlje u svojim fudbalskim karijerama, a njegova statua danas krasi ulaz na stadion "Rajko Mitić".

Ipak je Čika Rajko sinonim za Crvenu zvezdu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.