Peta grupna faza u nizu! Po treći put u tom nizu Crvena zvezda će igrati Ligu Evrope, a prvo kolo donosi susret sa Bragom, portugalskim predstavnikom koji je prethodno prvenstvo završio na četvrtoj pozicji, ali i osvojio Kup Portugala. Protivnik nije naivan, a na to je upozorio i Dejan Stanković tokom konferencije.

Ipak, pitaće se mnogo i srpski predstavnik. Kao što je rekao Mirko Ivanić, crveno-beli mogu da pobede Bragu, pa će u centru pažnje biti igra Stankovićevog tima. A on zna skoro kompletan tim za sutrašnji meč. Fali samo jedan detalj!

KO UMESTO PAVKOVA?

Doduše, taj problem nije baš mali. Milan Pavkov sigurno neće moći da igra protiv Portugalaca, pa Stanković mora da improvizuje na premijeri grupne faze. U konkurenciji za mesto u napada konkurišu Lois Dioni koji je u jednom trenutku bio blizu izlaznih vrata kluba i Rišairo Živković, momak koji je tek prošao kroz ulazna.

Zbog nešto bolje fizičke pripremljenosti, ali i dužeg rada sa ekipom, prednost ovog puta ima Francuz. Iako je mučio muku sa povredama, pa propuštao mečeve i zbog mlečne kiseline u mišićima, Dioni bi mogao da bude ključni čovek ovog meča.

Ne toliko zbog golova, a bilo ih je nekoliko do sada, već uglavnom jer je jedini čovek koji delimično može da odglumi Pavkova.

Nema idealnu visinu za taj posao, ali od opcija koje Stanković ima - Lois Dioni najlakše može da se zagradi, odloži loptu, skoči sa igračem na leđima,... To su stvari koje je Pavkov naučio da radi, a zbog kojih Dejan Stanković ponovo bezrezervno veruje snažnom napadaču iz Begeča koji bi sigurno bio starter da nije povređen.

Rišairo Živković je u Superligi protiv Proletera upisao prve minute u novom klubu, nakon toga imao i manje upale mišića, pa ga ne treba očekivati u startnoj postavi. Svakako će brzonogi fudbaler dobiti priliku, ukoliko rezultat ne bude povoljan po crveno-bele.

4-2-3-1 ili 4-4-2 (romb)?

Treća opcija za napad je El Fardu Ben koji je meč u prvenstvu propustio zbog obaveza u reprezentaciji, ali je mnogo verovatnije da on zaigra kao desno krilo, u liniji sa Ivanićem i Kataijem. Naravno, ta linija biće izvučena samo na papiru, pošto je Ben u nekim dosadašnjim taktičkim minijaturama Dejana Stankovića dobijao i značajno ofanzivnije uloge.

Ukoliko bi se Stanković ponovo odlučio za romb - kako je igrao u Klužu, Ben bi bio najbliži Dioniju od kog bi se očekivalo da dobija vazdušne duele u velikom procentu i prosleđuje lopte ka najbližim saigračima.

U tom slučaju bi Katai bio na mestu ofanzivnog veznog, Ivanić i Kanga na bokovima, a nezamenjivi Seku Sanogo kao defanzivni vezni. Ukoliko se Stanković odluči za klasičnijih 4-2-3-1, imena igrača će biti ista, a njihov raspored po terenu tek malo drugačiji.

Najmanje dilema je u defanzivi. Vratio se Milan Borjan iz Kanade pa će među stative umesto mladog Gordića koji je branio u Superligi. Levo je siguran Milan Rodić, štoperski tandem Aleksandar Dragović - Miloš Degenek funkcioniše, a čini se da Marko Gobeljić - pre svega zbog defanzive, ima malu prednost u odnosu na Gajića na desnom beku.

Ovo je očekivana startna postava:

CRVENA ZVEZDA: Borjan - Gobeljić, Dragović, Degenek, Rodić - Sanogo, Kanga - Ben, Katai, Ivanić - Dioni

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.