Fudbalska Srbija tuguje, a Partizan je ostao bez jednog od najboljih u klupskoj istoriji. Preminuo je legendarni golman Milutin Šoškić, osvajač medalja sa nacionalnim timom - malo je falilo i za titulu na Mundijalu, a na golu Partizana bio čak i u finalu Kupa evropskih šampiona. Otišao je mirno i tiho, da se pridruži prijatelju Dragoslavu Šekularcu i da njih dvojica nastave davno započetu priču o fudbalu.

Smrt jedne od najvećih klupskih legendi Partizana prilika je i da se podsetimo njegovog života. Mlađi navijači mogli bi mnogo da nauče, posebno zbog trnovitog puta koji je "Šole" ili "Majk" prešao do startnog čuvara mreže tima iz Humske ili reprezentacije Jugoslavije. Sve je počelo na Kosovu i Metohiji, velikom tragedijom koja je zadesila njegovu porodicu.

Milutin Šoškić rođen je 1937. godine, a tek godinu dana kasnije "zaveden je u knjige". Zbog toga se tokom njegove igračke karijere smatralo da je godinu dana mlađi, iako je zapravo bio dovoljno svestan da se seća užasa koji su se događali tokom Drugog svetskog rata...

"Balisti su za vreme Drugog svetskog rada spalili našu kuću. Pre toga su izveli nas troje dece i majku, a u kuću ubacili stoku, živinu i psa. I sve zapalili. I danas vrlo često u snu čujem jauke šarplaninca koji je pokušavao da izađe iz zapaljene kuće", prisećao se u dubokoj starosti Milutin Šoškić.

MN Press MN Press

U vreme trajanja Drugog svetskog rata pokret "Bali Kombetar" bio je paravojna antikomunistička formacija koja je okupljala albansko stanovništvo sa svih teritorija na kojima živi - kako u Albaniji tako i u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori! Glavna ideja pokreta sa sedištem u Tirani bilo je stvaranje "Velike Albanije", a tokom Drugog svetskog rata "Balisti" su tesno sarađivali sa Nemcima i Italijanima.

Nakčešća meta napada ovog terorističkog pokreta bilo je srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, čega se Milutin sećao do kraja života. Pamtio je i Pećku patrijaršiju i divne ljude uz koje je odrastao, ali je bio svedok i drugačijih vremena...

"Volim Kosovo, majka je s nama decom četiri godine živela u Pećkoj patrijaršiji. Ljudi ne shvataju šta mi znači ta prošlost. Zato sam se iz Amerike i vratio u Srbiju, iako su deca bila protiv toga. Ja volim svoj narod. Nije ovo danas na Kosovu isti onaj narod. Imali smo u ona vremena dobre komšije, divne ljude, znalo se šta znači kad tamo čovek da besu. Ali bilo je i onih drugih. Balisti su bili zlo, to je danas UČK", ispričao je legendarni golman Partizana.