Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Edson Arantes de Nasimento, ili jednostavnije Pele, već tri nedelje je zbrinut u bolnici i njegovo stanje se u međuvremenu pogoršalo, zvanično je saopšteno. Iz klinike "Albert Ajnštajn" u Sao Paulu objavljeno je da je rak napredovao i da zbog toga Pele mora da bude zbrinut u jedinici intenzivne nege, naveli su doktori koji već dugo brinu o zdravlju čuvenog fudbalera.

U ovom trenutku najveći je strah zbog mogućeg otkazivanja rada bubrega, spominju i srčani zastoj, odnosno vesti o Peleu nisu nimalo dobre i zbog njih je čitav Brazil zabrinut.

Tokom trajanja Svetskog prvenstva u Kataru, Pele je ponovo prebačen u bolnicu i tada je saopšteno da njegovo telo više ne reaguje na hemoterapiju, da bi se čuveni Brazilac oglasio optimističnom porukom fudbalerima "selesaa", nadajući se da će ih tako motivisati da dođu do šampionske titule. Oni su mu takođe pružili podršku, ali su zaustavljeni u četvrtfinalu Svetskog prvenstva protiv Hrvatske.

"Prijatelji, želim da svi ostanu mirni i pozitivni. Snažan sam, imam mnogo nade i pratim terapiju kao i inače. Želim da zahvalim čitavom timu lekara i medicinskog osoblja za svu negu koju dobijam. Imam veliku veru u Boga i svaka poruka koju dobijam od vas čini da budem pun energije. I gledajte Brazil na Svetskom prvenstvu! Hvala puno, na svemu!", glasila je Peleova poruka.

Pele inače ima 82 godine, legenda je brazilskog i svetskog fudbala i lider jednog od najboljih timova u istoriji, koji je sa njim na terenu tri puta osvojio Mundijal - 1958, 1962. i 1970. godine. U decembru 2000. sa Dijegom Maradonom podelio je nagradu za najboljeg fudbalera u 20. veku. Posle neverovatne karijere, koju je u klupskoj konkurenciji proveo u dresu Santosa i Njujork Kosmosa, bavio se humanitarnim radom, bio je ambasador Ujedinjenih nacija za ekologiju i životnu sredinu i zbog tih aktivnosti Univerzitet u Edinburgu dao mu je 2012. počasnu diplomu.

Možemo samo da se nadamo da će pobediti i ovoga puta, kao i mnogo puta do sada: izdrži, legendo!

Profimedia/Geraldo Bubniak, Profimedia Pele