Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić govorio je sredinom novembra o planovima za drugi deo sezone i bez ikakvog ustručavanja najavio ozbiljan rez u klubu. Terzić je poručio da su svi dobro čuli apele navijača da im je potrebna "sveža krv" nakon jeseni koja nije u Evropi bila uspešna kao prethodnih pet, a usled povoljne situacije u Superligi i deset bodova prednosti u odnosu na Partizan - već se razmišlja o grupnoj fazi Lige šampiona koja sleduje prvaku Srbije.

"U januaru će uslediti dodatna selekcija. Svesni smo da ima igrača koji su po pet ili šet godina u klubu. Čujemo kritike i one su opravdane, znamo šta da činimo da Crvena zvezda bude bolja. Ovo je prilika za restart Crvene zvezde, prilika da tokom proleća pripremimo sledeću sezonu i postanemo relevantni u Evropi...", rekao je Terzić u razgovoru sa novinarima, međutim od ovih reči niko još nije napustio "Marakanu" i zapravo su odbijene neke ponude, dok su stigla i dva pojačanja - na kojima se neće završiti spisak novajlija za proleće.

Lazar Nikolić je stigao iz Javora i pojačaće konkurenciju na desnom beku, gde je prethodne jeseni najčešće igrao umalo otpisani Marko Gobeljić, dok je kao alternativa najčešće služio i Strahinja Eraković. Upravo se Erakovićev odlazak najčešće spominjao u javnosti (ako dođe prava ponuda), zbog toga što sigurno ima i najveću tržišnu vrednost, pošto je u međuvremenu potpisao i Uroš Spajić, s tim da na njega Zvezda neće moći da računa sve do marta-aprila.

Problem je što se sve više priča o odlasku Aleksandra Dragovića, na šta Zvezda nije računala. Austrijski reprezentativac ima ugovor na još sezonu i po, ali čini se da ga je ponuda Sampdorije, koju vodi Dejan Stanković, izuzetno "omađijala" da je čak i njegov agent naznačio da je zainteresovan. Uprkos svemu, u Zvezdi ne žele ni da pomisle na Dragovićev odlazak, tako da je i sportski direktor Mitar Mrkela poručio da "ne mrda" nigde ove zime, sigurno ni na leto: "Što se Dragovića tiče, stav kluba je bio jasan od samog početka - u ovom prelaznom roku ne može da ide nigde. Pročitao sam izjavu Dragovićevog menadžera. Aleksandar je bio pre neki dan na razgovoru kod Zvezdana Terzića i jasno mu je rečeno ovo o čemu smo pričali i Dragović je pristao da ostane do leta".

milos_milojevic_cz_27082022_0076.jpg
ATA/Bane T. Stojanovic 

Umesto njega, Mrkela je otkrio da postoje ponude za Stefana Mitrovića, fudbalera koji je došao pre samo nekoliko meseci i već je skrenuo pažnju na sebe. S obzirom da je Miloš Milojević teško uspevao da mu nađe minute, odnosno uvek je morao da "uštine" od Kataija, Ivanića ili Bukarija, ne bi ni bilo iznenađenje ako već napusti "Marakanu", posebno jer je tu i talentovani Nemanja Motika, odnosno "naviru" i braća Mituljikići, o kojima se toliko priča i koji su na spisku za pripreme.

Osim njih, od mladih igrača koji nisu još debitovali tu je i Nikola Knežević, što će reći da Zvezda sada na okupu ima više fudbalera nego što ih je imala na kraju jeseni, kada je najavljen "rez".

Jedini igrač koji je otišao, doduše ne i zvanično, jeste Seku Sanogo. Njemu ugovor ističe poslednjim danom 2022. godine i na kraju čak ne bi bilo iznenađenje da bude produžen, pošto potraga za zadnjim veznim ne ide naročito uspešno. Kasno letos stigao je Srđan Mijailović kako bi "pokrpio rupe" u Superligi, dok je Zvezda u pojedinim evropskim utakmicama morala da izmišlja rešenja zbog Sanogove povrede, a nedolaska Edmunda Ada.

Derbi Partizan Zvezda  (8).jpg
MONDO/Stefan Stojanović 

Upravo je fudbaler Šerifa ovih dana ponovo aktuelan i videćemo da li je "treća sreća", međutim čak i kada bi Ado došao - time ne bi bio završen zimski prelazni rok, možda i najvažniji u eri Mitra Mrkele i Zvezdana Terzića, pred iščekivanu Ligu šampiona.

"Imali smo sastanak i zaključak je da nam treba napadač. To je sigurno! Razmišljamo i o desnom beku, iako je tu Lazar Nikolić iz Javora. Treba da vidimo kako se razvijaju Azarov i Prucev, ali oni moraju da prođu pripreme. Ne bi trebalo da bude mnogo pojačanja, ali nemojte da se iznenadite ako bude tri ili četiri...", rekao je Terzić i time zagolicao maštu navijača, dok pitanje odlazaka ostaje prava misterija jer se ne zna ko je sve slobodan u izboru sredine.

To bi moglo da se očekuje kada su u pitanju igrači poput Srnića, Krstičića, Nikolića, Bena ili Kulibalija, ali to i dalje nisu prvotimci Crvene zvezde, od kojih se očekivalo više prethodne jeseni i za koje se često ističe da su "se zasitili".

Crvena zvezda najavila restart, a dolaze pojačanja
MONDO/Stefan Stojanović 

Za sada nema nikakve najave da će bilo kod od "legionara" Crvene zvezde poput Borjana, Kange, Rodića, Kataija ili Ivanića napustiti klub, dok se isto tako ne očekuje ni da "skliznu" na klupu. Zato svi jedva čekaju da vide kakav je plan Milojevića za proleće i kako će Zvezda napraviti "tim za Ligu šampiona", kada je po sopstvenom priznanju svih iz kluba neophodna brzina čak i za takmičenje koje je nivo ispod elite.

"Svesni smo mi šta nam nedostaje. Treba nam mlađih i bržih igrača, atraktivnijih fudbalera", rekao je Terzić i najavio da će sve biti bolje na proleće, pošto ne želi više da vidi "onakvu nemoć" kao u Ligi Evrope.