Obilazeći novi fudbalski stadion u Zaječaru u društvu predsednika Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), Aleksandra Čeferina, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Nacionalni stadion u Beogradu biti završen do kraja 2026. godine. 

"Mi smo uputili dopis da se igra finale Lige Evrope kad izgradimo Nacionalni stadion. To će biti na našem najvećem stadionu, koji će biti gotov do 1. decembra 2026. To će biti velika stvar, a da bi se igrala velika takmičenja, potrebna je infrastruktura. Uz izgradnju novih stadiona, kakve sad imamo u Bačkoj Topoli, Loznici, Zaječaru i Leskovcu, u planu je totalna rekonstrukcija Čaira, "Čika Dača" u Kragujevcu i Nacionalni stadion, uz rešavanje pitanja stadiona Crvene zvezde i Partizana", rekao je Vučić novinarima.

Na pitanje da li postoji šansa da Srbija uz već postojeće nove stadione i izgradnju dodatnih organizuje i neko veliko takmičenje, Vučić je rekao u prisustvu Čeferina da to u ovom trenutku nije realno i da je za to potrebno mnogo infrastrukturnih radova. To je potvrdio i Čeferin. "Za bolje takmičenje potrebna je mnogo bolja infrastruktura. Za sada - teško", kazao je Slovenac.

Ministarstvo finansija Srbije Nacionalni stadion ministarstvo finansija

Vučić je na to dodao i sa kojim zemljama bi Srbija u perspektivi mogla da konkuriše za organizaciju nekih takmičenja. "Nacionalni stadion u Beogradu biće toliko lep i veliki da će biti turistička atrakcija i jedan od najlepših u Evropi i svetu. Biće prelepi stadioni u Nišu i Kragujevcu, video sam projekte. U Novom Sadu su neka magična rešenja, prave, popravljaju, premeštaju, a sve će to biti lepotice, a kada budemo imali sedam-osam stadiona, onda ćemo moći da konkurišemo za neka veća takmičenja. Ali recimo Severna Makedonija, Srbija, Mađarska...", rekao je predsednik Srbije.

Nacionalni stadion Srbije biće izgrađen u Surčinu, dizajnirao ga je španski stduio "Fenvik Iribaren", sa idejom da to bude prvi stadion sa konceptom "bašte" na svetu. Taj studio je izgradio tri od osam stadiona koje je Katar izgradio za Svetsko prvenstvo prošle godine, uključujući i revolucionarni "974" stadion, poznat i kao stadion "od kontejnera". Za Nacionalni stadion Srbije plan je da bude izgrađen u kružnom obliku, da ima kapacitet od 52.000 gledalaca i da ima fasadu na četiri prstena, na kojima će biti zelene, "baštenske" površine.

Pogledajte kako će izgledati Nacionalni stadion u Beogradu, koji je projektovan tako da "živi" 365 dana godišnje, uz prateće objekte, kafeterije, restorane, prostore za slobodno vreme koji će zaokružiti koncept "zelenog" stadiona. Reprezentacija Srbije u nedelju je igrala na novom stadionu u Leskovcu i na njemu se remijem protiv Bugarske plasirala na Evropsko prvenstvo 2024 u Nemačkoj. 

BONUS VIDEO:

Atmosfera pred početak meča Srbija - Bugarska Kur