Italijanski niželigaš Alćone kvalifikovao se ovog proleća za ulazak u Seriju C, jer je osvojio Grupu A "Serije D". To je tim iz okoline Milana, jedna je od filijala AC Milana i poznat je u amaterskom rangu svog grada. Osnovan 1952. godine, tek 2021. je prvi put ušao u četvrtu ligu. Osim po tradiciji i simpatijama lokalaca, Alćone će biti još popularniji kada, prema najavama, zaigra u profesionalnom rangu na kultnom stadionu, Areni Sivika, koji je izgrađen pre više od 200 godina.

Arena Sivika, zvanično nosi ime "Arena Đani Brera" i zvanično je otvorena 18. avgusta 1807. godine, kada je Beogradska tvrđava oslobođena od Turaka u naletu Karađorđa i njegovih 25.000 ustanika. Prema istorijskim podacima koji se mogu naći na internetu, stadion je napravljen na osnovu Napoleonove želje da na njemu "oživi" magičnu atmosferu rimskih amfiteatara koji su postojali pre nekoliko hiljada godina. Stadion je zamišljen kao dom za vojne parade, igre za narodne pase, trke kočija i za prave vodene bitke, zato što je centralni deo bio ispunjen vodom, da bi po njoj mogli da plivaju ljudi i da plove brodovi.

Arena Sivika 1942. godine
Scherl / SZ-Photo / Profimedia 

S obirom na to da je fudbal stigao u Italiju osamdesetih godina 19. veka, Arena Sivika korišćena je za najpopularniji sport već od njegovog prvog omasovljenja na "Čizmi". Na tom mestu pisala je viševekovna istorija raznih sportova i bila je dom Intera u prvim decenijama tog kluba, osnovanog 1908. Takođe, na istom mestu je istoriju pisala i reprezentacija Italije, jer je 1910. godine upravo na tom stadionu odigrala svoj prvi meč, protiv Francuske (6:2).

Korišćena je Arena Sivika i za rekonstrukcije bitaka, za različite šou-programe, za nastupe muzičkih zvezda, poput Džoa Kokera, benda Kjur, Lenija Kravica, Lua Rida, Stinga, Roda Stjuarta, Ringo Stara... Aktuelno ime "Arena Đani Brera" nosi od 2003. godine, kada je nazvana imenom čuvenog italijanskog sportskog novinara.

Izgradnjom San Sira 1926, Milan je dobio svoj dom, u koji se 1947. godine uselio i Inter, napustivši Arenu Siviku posle Drugog svetskog rata. Od tada je korišćena za muzičke događaje, niželigaški fudbal, ragbi utakmice tima "Amatori Ragbi Milano", koji je 18 puta bio prvak Italije... Od leta će na jednom od kultnih evropskih stadiona ponovo biti igran profesionalni muški fudbal (na njemu već igra ženski tim Intera), jer Alćone neće smeti da igra na veštačkoj podlozi. Utakmicama treće lige Italije na njemu će moći da prisustvuje i do 30.000 ljudi.

(MONDO - M.Š)

Igrači Zvezde na stadionu Jang bojsa MONDO