Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Serija koji je započeo Vladan Milojević osvajanjem trofeja u proleće 2018. godine dobila je novu epizodu - ponovo sa istim akterom u glavnoj ulozi. Između zimske i prolećne polusezone Milojević se vratio u klub i ponovo seo na klupu crveno-belih, u trenucima kada aktuelni šampion nije bio lider na tabeli domaćeg prvenstva.

Pošto je u prvih šest meseci na starom-novom poslu uradio ono što se od njega očekivalo, pred Vladanom Milojevićem biće najizazovnije leto njegove trenerske karijere. Crvena zvezda će se ponovo naći u kvalifikacijama za Ligu šampiona, sada sa daleko većim očekivanjima navijača, a od iskusnog trenera očekivaće se da po treći put uvede tim u grupnu fazu.

Iako je prethodnog leta imenovanjem Baraka Bahara Crvena zvezda želela da započne novu eru kluba, sada je situacija drugačija. Taj ambiciozni projekat raspao se nakon samo šest meseci, a Vladan Milojević će novi morati da prilagodi sebi - u skladu sa tim je i prilagođavanje igračkog kadra onome što njemu treba, kako za obaveze u Superligi tako i za evropske izazove u novom formatu Lige šampiona.

PRELAZNI ROK DA SE ISPRAVLJAJU GREŠKE

Iako je tokom jedinog prelaznog roka u kojem se Barak Bahar pitao za tim Crvene zvezde klub mnogo trošio i kupovao na različitim pozicijama, deluje da su neka mesta u timu ostala prazna. Izraelski stručnjak tokom leta je uigravao formaciju sa trojicom igrača u poslednjoj liniji i ving-bekovima, a kako je sezona odmicala tako se polako prebacivao na sistem sa četiri defanzivca.

U međuvremenu su prodati Irakli Azarov i Stefan Mitrović koji su po levoj strani igrali ving-bekove, nešto kasnije povredio se Vladimir Lučić, a na desnom boku je prodat - i zadržan na pozajmici - Kosta Nedeljković. Kada je Bahar smislio da igra sa četiri defanzivca, odnosno sa klasičnim bekovima u timu, moralo je da se eksperimentiše. Zvezda nije imala dovoljno bekova za to, pa smo gledali Lazara Nikolića ili Nasera Đigu na levom boku, a desni bok postao je praktično primarna pozicija Srđana Mijailovića, inače zadnjeg veznog.

srđan mijailović
MONDO/Stefan Stojanović 

U letnjem prelaznom roku Crvena zvezda bi mogla da dobije nova rešenja na obe bekovske pozicije, pošto već dugo deluje da je to najranjiviji deo tima. Milan Rodić ponovo nema konkurenciju na levom boku i tu je neophodno pojačanje, dok Srđan Mijailović, Lazar Nikolić i Ognjen Mimović - jedini klasičan desni bek - nisu potvrdili da mogu da igraju grupnu fazu Lige šampiona na tom delu terena.

MILOJEVIĆU TREBA DRUGAČIJI TIM

Za razliku od prelaznog roka urađenog prethodnog leta, kada se Zvezda "isprsila" i kupila fudbalere poput Šerifa Endiajea i In Bom Hvanga, odnosno dovela slobodne Pitera Olajinku i Žan-Filipa Krasoa, narednog leta sigurno neće biti takvih transfera. Istina, Hvang i Olajinka deluju kao igrači koje bi Vladan Milojević rado video u svakoj ekipi koju trenira, ali nisu svi igrači Zvezde u toj grupi. Oni koji budu kupovani tokom leta moraće da budu!

Recimo, Žan-Filip Kraso ne može da se izbori za minute kod Vladana Milojevića, kao što nije mogao ni kod Baraka Bahara čim je prestala oduševljenost njegovom tehnikom na početku tekuće sezone. Impresivno leto pokvario je neozbiljnošću, a govor tela kaže nam da ni on nema preveliku želju da se bori za svoje mesto pod suncem u Beogradu.

Kraso
MN Press 

Dolazak Luke Ilića u vezni red Crvene zvezde, nakon što je već sarađivao sa Milojevićem u prvom mandatu, govori da treneru crveno-belih treba još opcija u tom delu tima. Da li je to priprema za eventualni rastanak sa Hvangom ili samo pojačanje na već postojeći igrački kadar ostaje nam da vidimo. Treba imati u vidu i godine Gelora Kange, koji više nije u najboljim danima karijere - bez njega na terenu Zvezda je odigrala najbolji derbi ovog proleća i u polufinalu Kupa Srbije savladala Partizan.

Takođe, čini se da je blizu rastanak Zvezde i Osmana Bukarija. Prethodnog leta Zvezda je kasu napunila transferima Koste Nedeljkovića i Jovana Mijatovića, ali reprezentativac Gane sada je na samom vrhu liste igrača od kojih može da se zaradi. Tu će biti potrebno pojačanje, "kapitalac" po ukusu Vladana Milojevića i igrač koji će timu dati drugačiji identitet. Ne treba isključiti ni opciju da se pojačanja za Zvezdu ponovo traže po Superligi. Možda tu ne bude nosilaca igre za narednu sezonu, ali Milojević izuzetno ceni igrače koji bez pogovora obavljaju postavljene zadatke.

LETO 2017. KAO PUTOKAZ

Kada je prvi put seo na klupu Crvene zvezde, Vladan Milojević je zatekao tim u katastrofalnom stanju. Ekipa Miodraga Božovića je izgubila titulu nakon čega je on napustio klub, a Boško Đurovski je kao prelazno rešenje vodio tim na finalu Kupa Srbije, gde je takođe zabeležen neuspeh. Tim koji je "Grof" gradio u tom trenutku je psihički bio poljuljan, pa su neophodne bile promene koje su došle brže nego što se očekivalo.

Vladan Milojević je fudbalski oživeo Damijana Le Taleka, Mičela Donalda i Ričmonda Boaćija, bio je tu u Gelor Kanga, a čitava legija srpskih fudbalera stigla je u klub da mu donese potpuno novu energiju. Iako su neki od njih u tom trenutku bili na stranputici, ili daleko od najboljih dana svoje karijere, Milojević ih je okupljao na stadionu Rajko Mitić sa namerom da u Zvezdi napravi nešto veliko. 

Gelor Kanga
MN Press 

Milan Borjan, Filip Stojković, Vujadin Savić, Srđan Babić, Milan Rodić, Marko Gobeljić, Branko Jovičić, Nenad Krstičić, Nemanja Radonjić i Aleksandar Pešić stigli su u klub istog leta i kasnije se ispostavljalo da je svaki imao izuzetno važnu ulogu u uspesima kluba. Zvezda je u prvoj sezoni senzacionalno stigla do grupne faze Lige Evrope, a zatim u naredne dve sezone igrala grupnu fazu Lige šampiona.

Vladan Milojević je prošao kroz 12 kola evropskih kvalifikacija u te tri sezone i jedini je trener Crvene zvezde koji je u ovom milenijumu klub uveo u društvo najboljih evropskih timova. Za nekoliko nedelja Crvena zvezda će započeti pripreme za novu sezonu, sa ciljem da se po treći put nađe u grupnoj fazi Lige šampiona. Milojević će imati samo jednu prepreku u kvalifikacijama, ali i mnogo posla pre njihovog početka kako bi tim imao njegov pečat i više ličio na one sa kojima je već pravio uspehe. Pred njim će biti dva posla koja je već umeo dobro da obavi - da sastavi tim i da ga uvede u grupnu fazu Lige šampiona.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Delije, bakljada, Crvena zvezda, Zenit Kurir