Švajcarska se u prijateljskoj utakmici protiv Austrije (subota, 18.00) sprema za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, a selektor Murat Jakin dobio je neprijatno pitanje na konferenciji za medije. Iako ga nije postavio novinar, nego komičar Jozo Brika, pitanje je koliko je sve bilo ukusno i koliko se to dopalo Jakinu...

O čemu se radi? Jakin je upitan da li je njegova ekipa sada "konačno dovoljno albanska", aludirajući pritom na ranije isticanje porekla kod Granita Džake i Džerdana Šaćirija koji su rođeni na Kosovu i Metohiji. Zbog toga što su njih dvojica i u reprezentaciji Švajcarske propagirali Albaniju i tzv. Kosovo, bili su na udaru tamošnje javnosti, međutim deluje da se situacija u poslednje vreme malo stišala.

"Albanski će u jednom trenutku postati peti nacionalni jezik u Švajcarskoj", ironično se nasmejao Murat Jakin: "Ne pravim nikakve razlike. I ja sam odrastao u sredini sa različitim nacionalnostima. U sadašnjoj generaciji imamo dobre igrače koji dolaze iz Albanije i sa tzv. Kosova. U svojoj trenerskoj karijeri sam uvek imao različite kulture".

Šaćiri i Džaka su i ovoga puta deo reprezentacije Švajcarske i to će im biti još jedno veliko takmičenje, a nalaze se u "A" grupi sa domaćinom Nemačkom, Škotskom i Mađarskoj, stoga joj se daju velike šanse da prođe dalje.

BONUS VIDEO:

Arena Sport Džaka i Milenković

(MONDO - M.V.)