"Lepo to sve izgleda tamo, nego pošto je kvadrat?", najčešće je pitanje koje sam dobio otkako sam u utorak stigao u Augzburg. Preko noći, postala je to važnija informacija od atmosfere u reprezentaciji, dojava o povredama i sastavu, pa čak i od Srbima omiljenih "pikanterija" iz hotela. Ruku na srce, nije to ni neko iznenađenje jer sam okružen ljudima koji su osedeli od čekanja da "pukne balon" i sve više se interesuju i za nekretnine u inostranstvu. Ne jer zaista žele tamo, nego su svi već postali eksperti za cene kvadrata od Subotice do Vranja, a sad na slavama postaje sramota ako ne znaš kako se kreće tržište na trećem prstenu Halkidikija.

Augzburg je miran grad od 300 hiljada stanovnika, pomalo dosadan i ne naročito sadržajan, ali na papiru - idealan za porodični život. To se može videti od uređenog i ne previše naseljenog centra, pa sve do oboda grada gde pomalo podseća na američka predgrađa, čak su tu i električni kamioneti "Amazona" koji dostavljaju pakete dok su "glave kuće" na klasičnom poslu od devet do pet. Kažu nam, tako danas izgleda manje-više svaki grad u Nemačkoj sem Berlina. A cene bolje nego na severu...

MONDO/Milutin Vujičić Augzburg EURO 2024

U agencijama za nekretnine dominiraju kuće velike kvadrature, malo van Augzburga, a cene su poprilično visoke. Tako je recimo kuća od 132 kvadrata u izgradnji procenjena na 788.897 evra. Dakle, za petosobnu kuću koja "gravitira" ka Minhenu, morate da izdvojite oko 6.000 evra po kvadratu.

Kao i svuda, što bliže centru - to skuplje, dok ovde ne drži vodu priča da je to slučaj i sa "što je novije". Zapravo, prodaju se i kuće stare po trideset godina koje drže sličnu cenu. U agencijama za nekretnine nam kažu da se cene kreću od 3.000 evra do 7.900 evra, odnosno neki prosek je 4.300 evra. Za one starije od dve godine, potrebno je izdvojiti od 2.500 do 6.500 evra. Što i nije mnogo jeftinije od novogradnje.

Što se tiče kirije, za jednoiposoban stan od 50 kvadrata cene se kreću od 500 evra u predgrađu, do 1.100 evra u centru, gde je takođe zabeležen trend rasta cena i za sada nema najave da će "balon pući". Ni ovde, a ni bilo gde drugde...

MONDO/Milutin Vujičić Cene nekretnina Augzburg

BONUS VIDEO:

Augzburg EURO2024 MONDO/Milutin Vujičić

(MONDO - Milutin Vujičić)